Duvanski: Investicije od 2,5 miliona spale na 22,6 hiljada eura

Dodajte komentar

Iako je predstavnik arapske kompanije BMJ Industris FZ LLC, koja upravlja Novim duvanskim kombinatom Isat Boljević nedavno kazao da je ta kompanija od polovine februara u NDKP investirala oko 2,5 miliona eura, podaci iz kvartalnog izvještaja o poslovanju pokazuju da je investicija iznosila 22,6 hiljada eura.

Vlada i Glavni grad potpisali su ugovore o dokapitalizaciji i upravljanju NDKP-om, 15. februara ove godine, a Boljević je sa podatkom o vrijednosti ulaganja izašao u javnost prilikom nedavne posjete ministra poljoprivrede Petra Ivanovića NDKP-u, krajem aprila. Prema riječima Boljevića, investicije od 2,5 miliona eura odnose se na remont dijela opreme, nabavku djelova, repromaterijala i druge prateće usluge.

U iskazu o tokovima gotovine, za period od 1. januara, zaključno sa krajem marta ove godine navedeno je da je odliv gotovine iz aktivnosti investiranja iznosio 22,6 hiljada eura. Toliko je, prema izvještaju o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, uloženo u, kako je navedeno u izvještaju, kupovinu nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postojenja, opreme i bioloških sredstava. Prilivi gotovine iz aktivnosti finasiranja iznosili su 49,9 hiljada eura.

Novi duvanski završio je prvi kvartal sa minusom od 121,14 hiljade eura, dok je u istom periodu lani minus iznosio 54,7 hiljada eura. Poslovni rashodi iznosili su 119,28 hiljada, od čega se na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode odnosilo 15,5 hiljada. Troškovi materijala iznosili su 10,8 hiljada, amortizacije i rezervisanja 79 hiljada, dok su ostali poslovni rashodi iznosili 13,87 hiljada eura. Obrtna sredstva iznose svega 10 hiljada eura, dugoročna rezervisanja i obaveze 55,6 hiljada, a krtkoročne obaveze 39,55 hiljada eura. Aktiva kompanije vrijedi 6,3 miliona eura.

Proizvodnja u NDKP-u, kako je najavljeno, počeće najkasnije 20. maja, a kamen temeljac za izgradnju nove fabrike na površini od 28.000 metara kvadratnih položen je u subotu u Podgorici. Završetak radova očekuje se za godinu dana.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti po redu tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

Fabrika na besplatno korišćenje

U periodu dok traje gradnja nove fabrike, BMJ Industris će proizvoditi u fabrici Duvanskog kombinata u stečaju. Imovina DKP-a u stečaju prodata je kompaniji Zetagradnja, vlasnika Blagote Radovića za 13,2 miliona eura. Zbog te prodaje specijalno državno tužilaštvo otvorilo je istragu.
Zetagradnja ustupila je na privremeno besplatno korišćenje zemljište i fabriku DKP-a Novom duvanskom za period od 1. februara ove do 1. februara naredne godine, kako se prozivodnja ne bi prekidala, našta se investitor obavezao ugovorima koje je potpisao sa vlasnicima NDKP-a, odnosno Vladom i Glavnim gradom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *