Bivši finansijski direktor Elektropriivrede Flavio Bjanko izašao iz pritvora

Bivši finansijski direktor Elektropriivrede Italijan Flavio Bjanko izašao je juče iz pritvora i braniče se sa slobode. Bjanko je uhapšen 15. aprila zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama kojima je EPCG oštećena za više miliona eura. Tada mu je određen pritvor od 30 dana.

Italijana Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je sklapao štetne konsultantske ugovore, kojima su, na račun provizija italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantslcih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima dala bez raspisivanja tendera, pišu Vijesti.

Za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju osumnjičeni su i bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba i nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala.

Specijalno tužilaštvo ranije je saopštilo da su tražili međunarodnu pravnu pomoć kako bi saslušali i ta dva Italijana, međutim još se ne zna da li su oni pred tužiocima pričali o sklapanju konsultantslcih ugovora za Elektroprivredu.

Iz tužilaštva još nije odgovoreno na pitanja kada će od njih dvojice uzeti izjavu.

Tužilaštvo za višemilionslcu štetu sumnjiči tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

A2A ima 43,7 odsto akcija EPCG, dok državi pripada 57 odsto.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *