Grandiozni Hitlerov plan za pretvaranje Minhena u metropolu

Vlasti Minhena objavile su više od 2.000 dokumenata i nacrta iz doba nacizma u kojima su detaljno opisani Hitlerovi planovi da na mjestu tog grada sagradi kolosanlu metropolu.

Minhen je oduvjek imao posebno mjesto u Hitlerovom srcu, jer je upravo tu pristupio njemačkoj armiji u Prvom svjetskom ratu i osnovao Nacističku partiju.

Firer je imao ideju o “Gradu Pokreta”, kako ga je zvao, sa ogromnim građevinama i putevima predviđenim da traju 1.000 godina.

Novootkriveni dokumenti pokazuju da je on želio da gradnja počne 1. avgusta 1948. i to počevši od podzemne željeznice koja bi povezivala kolonije sa jugom i istokom. Za projektovanje ogromnog obeliska posvećenog nacistima zadužio je arhitektu Alberta Špera.

ž
Plan željezničke stanice

Ništa od njegovih zamisli nikad nije ostvareno, iako je imao vrlo napredne ideje, naročito vezane za željeznički saobraćaj.

Osmislio je dvospratne vagone, od kojih bi neki imali prava kupatila, frizerske salone i bioskop.

Glavna željeznička stanica trebalo je da ima i ogromnu kupolu, veću i od kupole Bazilike svetog Petra u Rimu, kao i od Trijumfalnog luka u Parizu.

Čak je želio da napravi “palatu piva” i dvije sajamske hale za minhenske proizvođače automobila.

U pronađenim dokumentima su i bilješke agenata Gestapoa koji su pisali kako neki “nelojalni Njemci” projekat nazivaju “Hitlerovim igračkama”.

Firer je imao i velike planove za Berlin. Tačnije, namjeravao je da ga potpuno razruši i izgradi ogromni grad Germaniju.

Arhivski dokumenti pokazuju i da je okupljeno 1.983 Njemca i strana radnika, zajedno sa 1.507 ratnih zatvorenika, s planom da otpočnu izgradnju nove metropole, a njima je upravljalo birokratsko telo “Specijalni biro za Grad Pokreta”.

Međutim, kako su se ratne prilike promijenile, plan je propao. Posao rušenja Minhena obavili su britanski i američki bombarderi.

B92

Check Also

CBCG: Broj novoodobrenih kredita u prvih devet mjeseci za 22 % veći nego u istom periodu prošle godine

Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *