Kako je nastao Google?

Dodajte komentar

Kompanija Google je jedna od onih kompanija koja je rad počela na posve nevjerovatan način, iz garaže, baš kao što je slučaj i sa Amazon-om i sa Apple-om. Lari Pejdž i Sergej Brin, dvojica diplomaca sa univerziteta Stanford, 1998. godine su započeli realizaciju poslovne ideje iz garaže njihove prijateljice Susan Vojčicki.

Radili su danonoćno kako bi razvili ono što ljudi danas nazivaju Google-om. Njihov cilj je bio da razviju veb-sajt koji će korisnicima omogućiti organizaciju i održavanje svih informacija na jednom mjestu. Zbog fakultetskih obaveza, projekat dvojice kolega nije mogao da se razvija željenom brzinom, stoga su došli na ideju da Google prodaju Excite-u za milion dolara! Excite je odbio ovu ponudu, iako je već tada bilo jasno da je Google postao veb-sajt sa najvećom dnevnom posjetom na svijetu, ali i jedna od najvrednijih kompanija. Mnogo zapaženiji propust je napravio Yahoo, koji je 1997. godine imao mogućnost da kupi Google takođe za milion dolara, ali to nije učinio. Poređenja radi, Yahoo danas vrijedi oko 60 milijardi dolara, dok se vrijednost Google-a procenjuje na oko 130 milijardi dolara.

Susan Vojčicki, koja danas obavlja funkciju potpredsjednice Google-a, nije mogla ni da sanja u kojoj će se mjeri isplatiti saradnja sa Pejdžom i Brinom. Štaviše, u jednom intervjuu je izjavila kako je iznajmljivanje garaže dvojici prijatelja bila najbolja odluka koju je donijela u životu.

Zanimljiv je podatak da dvojica osnivača Google-a, Pejdž i Brin, na početku saradnje nisu imali zavidnu komunikaciju. Zapravo, vjerovali su da imaju potpuno različita razmišljanja i nisu mogli ni da pretpostave da će ono što je nastalo u toj garaži zauvijek promijeniti njihove živote, ali i živote miliona drugih ljudi. Na početku projekta, Google se zvao Googol, jer su osnivači morali na brzinu da smisle ime kako bi mogli da unovče prvi ček, a na kojem je bilo ispisano – 100 hiljada dolara.

Dvojica saradnika nisu odustajali i kada im je bilo najteže. Kao i mnoge druge kompanije, i ova kompanija je preživjela mnogobrojne uspone i padove. Zanimljivo je pomenuti da je u jednom periodu njihova firma imala 10 hard diskova od 40 gigabajta na koje su skladištili podatke koji su bili sastavljeni pomoću lego kockica! Snažna volja i vjera da će jednoga dana ipak uspjeti dovela ih je danas u sam vrh globalnog poslovanja. Google danas zapošljava preko 50 hiljada ljudi. Na listi najvrjednijih brendova, Google se nalazi na trećem mjestu, iza Microsoft-a i Apple-a. Google je 2011. godine kupio Motorolu za nešto više od 12 milijardi dolara, a najbolja Google-ova kupovina odigrala se pet godina ranije kada je za milijardu i po dolara kupio još jednog svjetski poznatog giganta – YouTube. Niko ne može da pretpostavi da li će se i kada završiti ekspanzija Google-a, ali ukoliko nastave ovim tempom, jedno je sigurno, čeka ih još svijetlija budućnost.

Marketinguj.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *