Cijela šema: Kako ID prodaje naftu Asadu

Dodajte komentar

Među dokumentima ubijenog naftnog tajkuna tzv. ID Abu Sajafa pronađeni su i tajni dokumenti o prodaji nafte između ID i sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Sajaf je ubijen prije skoro godinu dana, a Vol strit džornal je tek sada objavio dokumentaciju koja otkriva kako je izgradio mrežu trgovaca na veliko i malo koji su teroristima omogućili ogromnu zaradu od nafte.

Zahvaljujući njoj postali su najbogatija teroristička organizacija na svijetu.

Zadatak Abu Sajafa bio je i odobravanje sredstava za troškove robova i obnova naftnih postrojenja koja su uništena u napadima.

Iz zaplenjenih tablica može se vidjeti kako su ukupni prihodi Islamske države od prodaje nafte za period od šest meseci, zaključno sa februarom 2016., iznosili 289,5 miliona dolara.

ID je mjesečno zarađivala 40 miliona dolara samo od prodaje nafte sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, nakon što su osigurali najunosnija sirijska naftna polja.

Čak 72 posto zarade ID je stiglo iz provincija Deir Ezur i Al-Hasaka u Siriji, gdje je glavni bio upravo Abu Sajaf.

Riječ je o Tunišaninu koji se preselio u Irak nakon pada Sadama Huseina, a prema pričama bivših radnika, bio je poznat kao šef kojeg se bojalo 150 ljudi – strahovali su da će ih premjestiti u Irak ili odrubiti glave.

Oni su proživljavali teror, ali i kasnija bombardovanja od strane medjunarodne koalicije zato što ih je izdašno plaćao. Plate koje su dobijali bile su četiri do osam puta više od prosječnih, a zavisile su i od toga koliko radnik ima robova.

Naftni tajkun ID ubijen je prošle godine, tokom iznenadnog napada na njegovo imanje.

Prije toga, od 2014. godine i zauzimanja bogatih naftnih polja od strane ID-a, Abu Sajaf je uspostavio sistem koji je omogućavao privatnim kupcima da svojim kamionima dodju da naftnih polja kako bi natočili naftu, ali su za to plaćali u gotovini.

Ta sirova nafta se potom prodavala lokalnim improvizovanim rafinerijama da bi se preradjena našla na benzinskim pumpama ili bi došla do švercera koji bi je dalje prodavali, prenosi Indeks.hr.

Najveću količinu nafte od Islamske države je kupio režim sirijskog predsjednika, tvrdi ministarstvo finansija SAD-a, prenosi hrvatski portal.

Među dokumentima koji su otkriveni pronađen je i dopis ministarstva ID od 11. februara, koji je poslat Abu Sajafu.

U njemu su se tražile smjernice za uređivanje poslovnog odnosa s biznismenom povezanim sa Asadom.

Pripadnici Asadovog režima i ID-a se međusobno ubijaju, a upetljani su u milionsku trgovinu“, rekao je Adam Zubin, portparpol ministarstva.

Dio nafte koju je proizvela Islamska država završio je u Turskoj, a upravo zbog velikog profita od prodaje nafte SAD je u svojim vazdušnim napadima ciljao naftnu infrastrukturu.

Iako im je uništena trećina kapaciteta za proizvodnju nafte, Islamska država i dalje od prodaje zarađuje milion dolara dnevno, a sistem prodaje koji je postavio Abu Sajaf i dalje funkcioniše.

Naslijedio ga je francuski džihadista Abu Mohamed al-Fransi, prenosi britanski Telegraf.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *