Česi hoće da otvore pivaru u Kolašinu

Dodajte komentar

Za Kolašin se godinama s pravom vezivala činjenica da je grad voda imajući u vidu, prije svega, veliki broj najkvalitetnijih izvorišta, a zatim i broj fabrika vode, kojih u gradu na Tari ima pet. Međutim, fabrike vode loše su plasirane na tržištu, skoro da su sve na prodaju, a jedan dio je već dat pod zakup. Ipak, nedavno su opet pomenute kompanije došle u centar pažnje kada je iz Češke stigla ponuda, da zbog kvalitetne vode, imaju u planu otvaranje pivare u gradu na Tari. Takođe, planirana je i distribucija čuvenog češkog Plzenskog piva.Vlasnik jednog od najkvalitetnijih izvorišta vode, Kolašinac Zoran Rakočević, godinama je u ovome poslu, a nedavno je ministra poljoprivrede Petra Ivanovića obavijestio o novoj ponudi u koju bi država bila maksimalno uključena.

Mogu da najavim realizaciju projekta proizvodnje piva u Kolašinu u saradnji sa češkom kompanijom Destila. Kolašin bi mogao postati i glavni distributer čuvenog češkog Plzenskog piva“, objasnio je Rakočević.

Kako ističe ovaj Kolašinac, Destila je u Češku ponijela određenu količinu vode sa nj egovog izvora, te ga obavij estila da su analize završene, te da je pivo sa ovom vodom dobilo na kvalitetu.

Oni su poslali određene elaborate i sa svim tim sam upoznao Ministarstvo poljoprivrede, predao sam im kompletnu dokumentaciju. Ovaj proces još nije zaokružen, ali su razgovori sa Ministarstvom veoma povoljni. Otvaranjem pivare prvenstveno bi pofitirao Kolašin, a onda i Crna Gora“, ocijenio je Rakočević.

Međutim, i pored činjenice da su kompanije iz inostranstva zainteresovane za ulaganja, preduzeća koja trenutno posluju u oblasti voda su u velikim problemima.

Standard, kvalitet opeme i usluga kolašinskih punionica vode su zaista na evropskom nivou, ali što se tiče proizvodnje vode i plasmana na tržište, tu postoje prilične poteškoće i nije se mnogo odmaklo od perioda prij e pet godina. Vlasnici su neke fabrike dali na prodaju, a neke su, kao što je Gorska, date u zakup“, ističe Rakočević.

Prema njegovim riječima, država oblast voda mora drugačije sagledati i ozbiljnije joj pristupiti,

Ovo je izuzetna rezerva i za opštinu Kolašin i za cijelu Crnu Goru. To je u stvari jedini proizvod kojim će naša država, pogotovo nakon ulasko u NATO, ostvariti kvalitetnu ponudu i kojom će imati izuzetne ekonomske efekte“, kazao je Rakočević.

Da bi se stanje u ovoj oblasti kvalitetno promijenilo, Rakočević smatra da je krajnje vrijeme da ovu oblast preuzme država.

Za početak bi trebalo formirati posebnu agenciju za vodu. Ta agencija bi se bavila podsticajem investicija, obezbj eđivanjem investitora i naravno plasmanom. Agencija bi uspjela da objedini proizvođače vode, što bi omogućilo obezbjeđivanje tržišta za veću količinu vode, od 300 do 500 miliona litara“, rekao je Rakočević.

On je objasnio da je Evijan odličan primj er kako proizvođači zajedno mogu da postignu odlične rezultate.

Upravo zbog objedinjavanja tih proizvođača, stvoren je monopol na tržištu, gdje se godišnje plasira preko dvije milijarde litara vode. Ovaj sistem funkcioniše odlično, svako plasira na tržište svoju vodu i svi imaju koristi, a posebno država“, tvrdi Rakočević.

Sa inicijativom za proizvodnju vode i piva, kao i sa predlogom za formiranje agencije za vodu Rakočević je nedavno upoznao i potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Mogu naglasiti da sam veoma zadovoljan tim razgovorom, jer je on odmah shvatio o čemu se radi i na neki način mi dao podršku. Oblast vode je jedinstvena jer je sirovina za njenu proizvodnju potpuno besplatna, plaćaju se samo troškovi. Ovo je izuzetno povoljno vrij eme da se država na neki način angažuje u toj oblasti“, kaže Rakočević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *