Smokovac – Mateševo: Glavni projekat još nije završen

Dodajte komentar

Glavni građevinski projekat za izgraIdnju dionice autoputa Smokovac – Mateševo nije završen, niti je prema podacima sa sajta Ministarstva održivog razvoja izdata građevinska dozvola za bilo koji dio dionice autoputa Smokovac – Mateševo. Prošle sedmice je nezvanično saopšteno da bi zvanično radovi mogli početi ove sedmice.

Izvođač radova sve aktivnosti izvodi prema svom programu radova, tako da su tempo i dinamika realizacije pojedinih aktivnosti, uključujući izradu Glavnog projekta njegova odgovornost, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva na pitanja da li je završen glavni građevinski projekat, da li je predat neki zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, i kada se može očekivati izdavanje prve građavinske dozvole.

Prosjek projektovanja kod ovako velikih kapitalnih projekata, sa vrlo zahtjevnom morfologijom terena i velikim brojem objekata na trasi je od 9 do 12 mjeseci. Samo izrada potrebnih geodetskih podloga i izvođenje geotehničkih istražnih radova sa odgovarajućim elaboratima, traje oko 6 mjeseci. Iz tih razloga, izrada projektne dokumentacije odvija se sukcesivno, po podsekcijama kojih ima 15, na način da se prioritet daje onim objektima za čiju izgradnju je potrebno duže vrijeme, odnosno raniji početak, kako bi bili izgrađeni u ugovorenom roku, navedeno je iz Ministarstva.

Izgradnja ove dionice autoputa je zvanično počela u maju prošle godine i od tada izvođaču kineskoj kompaniji CRBS teče rok od 48 mjeseci da završi izgradnju.

Na pitanje da li se glavni projekat razlikuje od idejnog, na osnovu kojeg je ugovorena cijena od 809 miliona eura, iz Ministarstva su odgovorili da izvođač, uz obrazloženje, ima pravo da predloži izmjene koje bi mogle ubrzati radove, smanjiti troškove gradnje i održavanja, povećati efikasnost…

Investitor, u daljem postupku, odlučuje prema definisanoj ugovornoj proceduri, ne dovodeći pri tome ni u jednom trenutku u pitanje zaštitu svojih interesa, bezbjednost, kvalitet i dugotrajnost radova, navedeno je u odgovoru.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *