Ekonomija dijeljenja – ideja koja mijenja svijet

Dodajte komentar

Kada dijelite ekonomiju, u pitanju je korištenje umjesto vlasništva.  Od 2008., od kada je trend počeo u SAD, ekonomija dijeljenja proširila se globusom.  Ekonomija dijeljenja se ne odnosi na kupovinu robe i korištenje nego istovremeno na kupovinu i dijeljenje ili iznajmljivanje.

U Njemačkoj se koristi izraz “kokonsum”, što je skraćenica sastavljena od riječi saradnička potrošnja.
Kompanije iz tog područja, za koje mnogi smatraju da su donijele revoluciju u tech sektoru, doživjele su legendarni uspon. Prema časopisu Time ekonomija dijeljenja je jedna od deset ideja koje mijenjaju svijet sutrašnjice – i zato je prirotet što više “korištenja” umjesto “vlasništva”.

No, budući da odricanje od vlasništva također znači odricanje od potrošnje, ekonomija dijeljenja se, takođe, smatra konkurentnom za već uspostavljene kompanije. Ko dopušta da se ne mora kupiti dodatni automobil, jer je on podijeljen, automatski je neprijatelj auto industriji. Činjenica da Airbus sa Uberom radi na modelu za dijelove helikoptera, pokazuje koliko je moćan taj trend.

Iz garaže na berzu

Često rođeni u garaži, neki startupi rastu i uskoro bi mogli bi postati etablirane kompanije – s odgovarajućom strukturom kapitala koju donosi IPO (javna ponuda dionica). To je jasan znak da ekonomija dijeljenja raste.
Vjeruje se da bi Uber mogao ići na IPO već ove godine, a očekuju se i IPO-i Hypa, Facebooka i Airbnb-a.
Iznajmljivanje privatnih soba je oštra konkurencija licenciranim ustanovama. Platforma je u prošloj godini procijenjena na 24 milijardi američkih dolara, a finansira se isključivo od pojedinaca.

Nedovoljno poznata u širim razmjerama, platforma WeFarm, gdje poljoprivrednici mogu postavljati pitanja na području poljoprivrede, izuztno je uspješna. U ovom slučaju dijele se posebna znanja. Projekt je osnovan 2014. godine u Londonu, a finansira ga dobrotvorna organizacija Cafe Direct Producers Foundation. Oko 43.000 malih poljoprivrednika je spojeno na mrežu, a globalni potencijal je gotovo pola milijarde.

Međutim, sa ekonomijom dijeljenja tržišne prilike se zaoštravaju, što je posebno vidljivo u SAD-u. Mnogi prodavci nestaju, obično preživi samo polovina kompanija u prvim godinama. Neki segmenti su gusto pokriveni, pa se, recimo, u San Franciscu tri dobavljača takmiče za vlasnike automobila u parkiranju automobila. Oni koji ostaju, gutaju manje. Tako je američka zajednica za dijeljenje vožnji BlaBlaCar postala u Evropi broj 1 sa četiri miliona putovanja.

Poznati turistički portal Expedia preuzeo je HomeAway. Expedia već vrijedi na tržištu oko 16,5 milijardi dolara, a njena dionica je u posljednjih deset godina porasla gotovo 500 posto.

Indikator

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *