Shell predstavio gradski automobil koji troši 2,6 litara na 100 km

Dodajte komentar

Ako je nekom stalo do toga da automobili sa konvencionalnim motorima nastave da dominiraju svjetskim putevima, onda su to svakako naftne kompanije. Sa druge strane, kako se pred proizvođače postavljaju sve strože ekološke norme, imperativ je da automobili iz godine u godinu budu sve manji zagađivači životne sredine.

Naftna kompanija Shell predstavila je koncept malog gradskog automobila, sa ekonomičnim benzinskim motorom, koji služi za prevoz do tri putnika. Vozilo je zasnovano na modelu T.25 koji je 2010. konstruisala firma Gordon Murray Design.

1

Karoserija je izrađena od recikliranog materijala od ugljeničnih vlakana, pa je auto težak samo 550 kg. Pored male mase, niska potrošnja postiže se i zahvaljujući malom koeficijentu otpora vazduha (0,29).

3

Još jedna bitna stvar sa ekološkog aspekta je podatak da je gotovo čitavo vozilo moguće reciklirati, nakon što se okonča njegov radni vijek. Shell se naravno pobrinuo da obezbijedi i sva potrebna maziva uključujući i motorno ulje za trocilindarski 0.66 litarski benzinski motor.

2

Tokom probnih testiranja, automobil je prosječno trošio 2,64 l/100 km, a ostaje da se vidi da li je u pitanju samo marketinški potez jedne od naoznatijih naftnih kompanija na svijetu ili će ovo vozilo jednog dana zaista dobiti produkcijsku verziju.

4

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *