Uskoro dozvola: Izgradnja auto-puta počinje naredne sedmice

Dodajte komentar

Izdavanje građevinske dozvole za dva najzahtjevnija projekta na trasi auto-puta od Smokovca do Mateševaje pitanje dana, a početak izgradnje prvog crnogorskog auto-puta očekuje se naredne sedmice, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Prva dva objekta koja će se graditi na trasi, čija je najniža nadmorska visina 63, a najviša 1100 metara, su tunel Vjeternik dug tri kilometra i most Moračica, dužine hiljadu metara. U Ministarstvu održivog razvoja sve je, kako piše Pobjeda, spremno da se dozvola izda ekspresno, čim stigne projektna dokumentacija za ova dva objekta. Znak za početak izgradnje očekuju i u Monstatu, koji je zadužen da upravlja projektom.

Prema informacijama Pobjede, na gradilištu su u toku pripremni radovi za početak izgradnje mosta Moračica i bušenje tunela Vjeternik. Izrada projektne dokumentacije počela je prije skoro godinu. S obzirom na zahtjevnost terena i veliki broj objekata koji treba da se grade na trasi dužine 41 kilometar, odlučeno je da se izrada projektne dokumentacije odvija sukcesivno. To znači, kako su objasnili, da će se sukcesivno projektovati objekti na 15 sekcija, na koliko je podijeljena ova trasa.

Stručni tim kineske kompanije CRBC je insistirao da se prvo urade projekti dva najveća i najteža objekta na trasi tunela Vjeternik i mosta Moračica, računajući da njih prvo treba početi graditi, jer će izvođenje radova najduže trajati.

S obzirom na različite standarde gradnje u Kini i Evropskoj uniji, a Državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije insistira na dosljednoj primjeni evropske regulative, dosta je truda i vremena uloženo da bi se uskladili standardi. Prema informacijama Pobjede, pola godine utrošeno je samo na izradu potrebnih geodetskih podloga i izvođenje geotehničkih istražnih radova, sa potrebnim elaboratima.

Kako je nezvanično rečeno, projektovanje 18 tunela, 13 mostova i pet vijadukata zbog čega je ova trasa među najskupljim u regionu traje između devet i 12 mjeseci. Projekti za izgradnju komandnih centara za upravljanje auto-putem, rasvjete, telekomunikacija i sistema napajanja, koji su zajednički za cijelu dionicu, praktično se rade paralelno sa izvođenjem građevinskih radova.

Pobjedi je rečeno i da glavni projekat može da odstupa od idejnog i do deset odsto, te da kompanija CRBC ima pravo da predloži izmjene, ukoliko smatra da bi mogle da ubrzaju završetak radova, smanje troškove investitora, poboljšaju efikasnost rada ili povećaju vrijednost završenih radova.

Eventualne izmjene moraju biti dostavljene državnoj komisiji u pismenoj formi. Izmjene, međutim, ne smiju biti na štetu interesa investitora, u ovom slučaju države, bezbjednosti, kvaliteta i dugotrajnosti radova. Izgradnja ove dionice autoputa planirana je za početak maja 2019. godine. Ukoliko izvođač radova bude kasnio, dužan je, prema ugovoru, da plati penale. Izgradnja eutoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona američkih dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Prvobitno je najavljivano da će početak izgradnje autoputa početi na proljeće prošle godine.

Projektuju zaobilaznicu i dionicu do Andrijevice

aralelno sa projektovanjem objekata na trasi Mateševo Smokovac, radi se na projektnoj dokumentaciji još dvije trase autoputa Bar Boljare.

Riječ je o zaobilaznici Podgorica i o dionici od Mateševa do Andrijevice. Plan je da planska dokumentacija bude spremna kad dođe do izgradnje drugih trasa auto-puta, kako bi se izbjeglo odlaganje izgradnje zbog projektovanja. Ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara. Ukupna dužina mostova je tri kilometra, tunela 17 kilometara i dva kilometra vijadukata.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *