Svi smo bili u toj situaciji: Kako da vam bude prijatno na poslovnim okupljanjima

Na konferencijama, poslovnim okupljanjima, prezentacijama, dođe onaj trenutak kada treba da se povezujete, razmjenjujete vizit kartice, razgovarate… Ako se osjećate pomalo neprijatno, niste jedini. Međutim, vjerovatno ste i sami svjesni da je sve to u glavi – isto tako može da vam bude i sasvim udobno. Evo i kako!

Za početak, vratimo se dvije godine ranije kada su naučnici dali dokaz o postojanju fenomena koji su mnogi od nas iskusili: profesionalno umrežavanje može da učini da se osjećamo „prljavo“. Ali, što smo moćniji, manje ćemo se „prljavim“ osjećati, prenosi Business Insider.

Kada su za primjer uzeli jednu advokatsku poslovnu firmu, pokazalo se da su stariji članovi firme bili manje skloni od mlađih da povezuju profesionalna okupljanja i povezivanje sa riječima „prljav“ i „posramljen“.

U novom članku „The Harvard Business Review“, naučnici su zaključili sledeće: „Kada ljudi vjeruju da imaju mnogo toga da ponude drugima, kao na primjer mudar savjet, mentorstvo, resurse, povezivanje im je prijatno i osjećaju se manje sebičnima.“ Zato je ključno da umrežavanje shvatite kao nešto gdje vi možete nekome nešto da date. Takođe, jedan od načina da pomognete drugima, bez obzira na status koji imate, jeste da pokažete zahvalnost.

Svako ima svoje „jače“ strane, oblasti u kojima briljira, gde zna više od ostalih, i to znanje je vaš adut. To možete da podelite sa drugima. Možete i konkretno da pitate kako možete da pomognete.

Dejv (Dave) Kerpen, direktor firme „Likeable Local“ savjetuje upravo to: „Neka vaše prvo pitanje bude – Kako mogu da vam pomognem? Na taj način, iako toj osobi nije potreban savjet, osjećaće se prijatnije u vašem prisustvu, i biće voljnija da pomogne vama.“

Na kraju krajeva, poslovni odnosi su uvek dvosmjerni, i vi sa vaše strane treba da uradite sve što je potrebno da razgovor bude prijatan – dakle ponudite svoje znanje i savjet, i pokažite zahvalnost. To će vam se i vratiti.

Izvor: BIZLife

Check Also

Najveće kompanije se usljed COVID-19 zadužuju dodatnih bilion dolara

Kompanije širom svijeta će se usljed pandemije koronavirusa dodatno zadužiti za skoro 1.000 milijardi (bilion) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *