Kineski gigant koji je prodao više električnih automobila od Tesle

Dodajte komentar

Kako je Kina prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište električnih automobila po broju prodatih vozila, kineski proizvođač BYD je prodao više od 61.000 vozila, više nego Tesla, Nissan ili GM.

Ovaj proizvođač električnih automobila je sada saopštio  da proširuje poslovanje na američko tržište i to putem prodaje električnih autobusa. Izbjegavajući rizik maloprodaje, kompanija će prvo početi da autobusima na baterije snabdijeva agencije za prevoz koje vode računa o životnoj sredini.

Planirano je da ove godine fabrika, koja je otvorena 2013. kod Los Anđelesa, isporuči 300 takvih autobusa. Potpredsjednik BYD-a za SAD, Majkl Ostin, izjavio je da tek treba da se odluči kada će početi maloprodaja, a da bi razvoj prodajne mreže mogao da počne u naredne dvije godine.

Prevozna kompanija Antelope Valley Transit Authority kupiće 85 autobusa za 72 miliona USD.

Standardni autobus dugačak je 12 metara i košta 660.000 dolara, ali je njegovo održavanje znatno jeftinije, tako da se malo veće ulaganje za njihovu kupovinu brzo isplati.

Među drugim kupcima autobusa kineskog proizvođača su prevoznici iz Los Anđelesa, Long Biča, Gardine, Denvera i kanadskog grada Sent Albert. Nekoliko tehnoloških kompanija iz Silikonske doline takođe razmišlja o kupovini autobusa na sprat za prevoz svojih zaposlenih, a koji bi imali i bar, video igrice, mjesta za rad. Autobusi BYD-a se koriste i na aerodromu u Amsterdamu, u Japanu, Hong Kongu, Finskoj, Danskoj i Urugvaju.

Kompanija BYD jedan je od kineskih proizvođača koji koriste sve veće globalno interesovanje za solarnu i energiju vjetra, električne automobile i druge oblike čiste i obnovljive energije.

U prilog im ide i politika kineskih vlasti koje izdvajaju velika sredstva za tu industriju, smatrajući da je “nova energija” oblast u kojoj Kina može da ima unosnu vodeću ulogu.

Izvor: Sinteza Invest Group

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *