Delegacija CBCG na proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke

Dodajte komentar

Delegacija CBCG, koju predvodi guverner CBCG Milojica Dakić, učestvuje na proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Tokom zasijedanja, Delegacija se susrela s visokim predstavnicima MMF‐a i Svjetske banke: Min Zuom − zamjenikom direktora MMF‐a, Sirilom Mulerom − potpredsjednikom Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije, Ellen Goldstein − direktorkom Svjetske banke za Crnu Goru, Tomasom Telmom − direktorom IFC‐a za Evropu, potpredsjednicom MIGA‐e Karin Finkelston, Polom Tomsenom − direktorom MMF‐a za Evropu, kao i drugim visokim zvaničnicima.

Na sastanku sa Min Zuom razmotrene su mogućnosti za pružanjem tehničke pomoći Crnoj Gori u domenu nadgledanja platnih sistema, stvaranja okvira za implemenatciju makroprudencione politike, kao i za implementaciju standarda Bazela III. Izraženo je obostrano zadovoljstvo završetkom FSAP programa i konstatovano je da će njegova implementacija unaprijediti finansijsku stabilnost Crne Gore.

Na sastanku sa Sirilom Mulerom, potpredsjednikom Svjetske banke, razgovarano je o prioritetima novog Partnerskog okvira Svjetske banke sa Crnom Gorom za period 2016 – 2020. Zajednički je dogovoreno da osnovni pravci buduće saradnje treba da budu usmjereni na: povećanje otpornosti Crne Gore na šokove, smanjenje nezaposlenosti i neaktivnost i razvoj privatnog sektora.

U razgovoru s direktorom IFC‐a za Evropu Tomasom Telmom naglašene su oblasti buduće saradnje u podršci investicija privatnog sektora, naročito u oblastima održivog turizma, infrastrukture i projekata agrobiznisa koji su u vezi s turizmom, kao i u poboljšanju pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća. Telma je obavijestio delegaciju Crne Gore da za Novi partnerski okvir IFC planira investicije u Crnoj Gori u rasponu od 40 do 80 miliona USD.

U razgovoru sa potpredsjednicom MIGA-e Karin Finkelston razmotrene su mogućnosti odobravanja potencijalnih garancija MIGA za sredstva Investiciono – razvojnog fonda, usmjerena na poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima malom i srednjem biznisu.

Na sastanku sa Polom Tomsenom – direktorom MMF-a za Evropu razmotrena je ekonomska situacija u Crnoj Gori. Guverener CBCG Milojica Dakić je istakao da je bankarski sistem Crne Gore likvidan i solventan, a da su loši krediti prepolovljeni u odnosu na istorijski maksimum i konstatovao je da oni više nisu sistemski, već individualni problem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *