Evropske berze oštro pale

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama jutros cijene dionica oštro pale, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto, nakon što je prošle nedjelje skočio 3,5 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,6 i 0,9 posto.

Evropske su berze pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte, nakon što najveći svjetski proizvođači nisu u nedjelju na sastanku u Dohi postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 4,2 posto, na 41,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,4 posto, na 38,60 dolara.

Na sastanku u Dohi u nedjelju se okupilo 18 zemalja proizvođača nafte, uključujući i nečlanicu OPEC-a Rusiju, kako bi dogovorile mjere za podsticanje cijena nafte.

Međutim, taj dugoočekivani sastanak nije urodio dogovorom jer je Saudijska Arabija tražila da sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zamrznu proizvodnju, uključujući Iran, koji nije učestvovao na sastanku.

Pod pritiskom pada cijena nafte STOXX Evrope indeks energetskog sektora potonuo je jutros 3,4 posto, pri čemu su cijene dionica Royal Dutch Shella, Totala i Enija pale više od 3 posto.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo 3,4 posto, na 16.275 bodova, nakon što je prošle nedjelje skočio 6,5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *