Europol sve korisnike bankomata pozvao na oprez

Dodajte komentar

Europolov centar za Cyber kriminal objavio je izvještaj pod nazivom ”Opasnost od malwarea za bankomate” u kojem se upozorava na virus koji kruži bankomatima, a od kojeg su ugroženi svi koji ih koriste.

U svijetu postoji više od tri miliona bankomata, a na njima se godišnje podigne otprilike 8.6 milijardi eura, mreža bankomata cyberkriminalcima je postala vrlo zanimljiva. Hakeri su izradili posebne malware programe kojima probijaju zaštitu bankomata pa više ne moraju koristiti stare načine provale u njihove sefove, piše N1.

Na ovom izvještaju, prvom ovakve vrste, radili su Europol i Trend Micro, kompanija koja se već godinama nalazi u vrhu kompanija koje se bave takozvanom dubinskom sigurnošču, odnosno sigurnošću samih servera. U njemu je opisano na koji način cyber napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i umreženi, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih načina napada.

Prijetnja koja se vrlo brzo razvija

Napadi na softverski dio bankomata sada predstavljaju prijetnju koja se vrlo brzo razvija, te ju kao takvu prepoznaju i industrija i istražioci. Europolov centar za računalni kriminal već je učestvovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama”, kazao je čelni čovjek europolovog centra pod imenom EC3 Steven Wilson.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *