Ana Ristić, Direktorica marketinga Hipotekarne banke: “Teško je, ali i izazovno biti poslovna žena”

Dodajte komentar

Di­rek­to­ri­ca mar­ke­tin­ga u Hi­po­te­kar­noj ban­ci Ana Ri­stić u raz­go­vo­ru za „Dan” je ka­za­la da je još uvi­jek te­ško bi­ti po­slov­na že­na na Bal­ka­nu, ali da je iza­zov i sam po­ku­šaj da se u to­me uspi­je s ob­zi­rom na to da se ra­di o sre­di­ni u ko­joj že­na uži­va ve­li­ko po­što­va­nje ali uglav­nom ka­da je u pi­ta­nju nje­na ulo­ga maj­ke.

Dan: Ka­ko je to bi­ti po­slov­na že­na u Cr­noj Go­ri?

Ri­stić: Uvi­jek ka­da mi po­sta­ve ovo pi­ta­nje u me­ni se stvo­ri miks di­ja­me­tral­no su­prot­nih osje­ća­nja. Ali ako bih mo­ra­la da iza­be­rem jed­nu ri­ječ za od­go­vor ta ri­ječ bi bi­la – te­ško. Te­ško, ali iza­zov­no i li­je­po! Ve­li­ki je iza­zov gra­di­ti ka­ri­je­ru u dru­štvu gdje že­na uži­va ve­li­ko po­što­va­nje ali uglav­nom u ulo­zi maj­ke. Ka­ko i bez te značajne i li­je­pe ulo­ge na­met­nu­ti se­be i kao po­slov­nu že­nu. Sa dru­ge stra­ne, ka­da u ta­ko kon­ci­pi­ra­noj dru­štve­noj svi­je­sti ipak po­sta­ne­te i re­le­van­tan či­ni­lac po­slov­nog ži­vo­ta za­jed­ni­ce – uspjeh je ve­li­ki, li­jep i sa­mo vaš.
Bi­ti po­slov­na že­na na Bal­ka­nu je po me­ni slič­no ba­vlje­nju eks­trem­nim spor­tom.

Dan: Po­sto­ji li raz­li­ka iz­me­đu po­slov­ne že­ne u Sr­bi­ji i po­slov­ne že­ne u Cr­noj Go­ri?

Ri­stić: Na­iz­gled raz­li­ke ne­ma, ali ka­da ma­lo du­blje za­gre­be­te na­i­ći će­te na ve­li­ke raz­li­ke. Po­slov­ne že­ne u Sr­bi­ji pri­je sve­ga ima­ju ve­ću mo­guć­nost iz­bo­ra. Ne­ma tu neke mu­dro­sti, tr­ži­šte je veće, kon­ku­ren­ci­ja je ve­ća, a sa­mim tim i mo­guć­nost da us­pi­je­te. Sa dru­ge stra­ne, u Sr­bi­ji je već go­di­na­ma una­zad usta­lje­no da že­ne zauzima­ju zna­čaj­ni­je po­slov­ne po­zi­ci­je, a sve če­šće su i vlasnice bi­zni­sa. Za ovih go­di­nu i po da­na ko­li­ko sam u Cr­noj Go­ri ima­la sam pri­li­ku da upo­znam div­ne i ja­ko spo­sob­ne že­ne ko­ji­ma uglav­nom ne­do­sta­je do­za li­der­stva ili svi­je­sti da mo­gu pu­no vi­še. U Cr­noj Go­ri će­te če­šće sre­sti po­slov­ne že­ne sa dvo­je i ne­ri­jet­ko tro­je dje­ce što je vri­jed­no sva­ke po­hva­le.

Dan: Da li že­na u Cr­noj Go­ri mo­že da za­ra­di vi­še ne­go mu­ška­rac i na ko­ji na­čin?

Ri­stić: Ja bih ra­di­je raz­mi­šlja­la o to­me da li že­ne na Bal­ka­nu mo­gu da za­ra­de vi­še ne­go što sa­da za­ra­đu­ju? I moj od­go­vor bi bio da. Upra­vo mi­slim da je upra­žnjen ogro­man pro­stor za sve one že­ne ko­je će ima­ti ma­lo vi­še vje­re u se­be jer po­sve­će­nost i zna­nje u ve­li­koj mje­ri već ima­ju.

Dan: Da li su že­ne još uvi­jek dis­kri­mi­ni­sa­ne i ka­ko se taj pro­blem mo­že ri­je­ši­ti?

Ri­stić: Na­ža­lost, dis­kri­mi­na­ci­ja u po­slu je ne­za­o­bi­la­zna. U dru­štvu gdje je pri­mar­na oče­ki­va­na ulo­ga že­ne maj­ka naj­če­šće će­te se su­o­či­ti sa či­nje­ni­com da se že­ne inicijal­no „od­mje­ra­va­ju” ka­da će ra­đa­ti i ko­li­ko će po­ro­dilj­sko od­su­stvo „ko­šta­ti” kom­pa­ni­ju. Zva­nič­na sta­ti­sti­ka je i da­lje po­ra­ža­va­ju­ća i ma­lo je že­na na odlučujućim po­zi­ci­ja­ma u pri­vat­nom ili dr­žav­nom sek­to­ru. U Hipotekar­noj ban­ci je sta­ti­sti­ka ma­lo dru­ga­či­ja. Oko 20 od­sto je vi­še za­po­sle­nih že­na, a u top-me­nadž­men­tu je taj od­nos po­la-po­la, jed­nak je broj že­na i mu­ška­ra­ca na naj­vi­šim po­zi­ci­ja­ma. U prak­si sam se, na­ža­lost, če­sto su­sre­la i sa si­tu­a­ci­jom da su že­ne dis­kri­mi­ni­sa­ne upra­vo od stra­ne dru­gih že­na.
Kao da nam ne­do­sta­je to je­din­stvo i po­što­va­nje ko­je je u mu­škom svi­je­tu pri­sut­ni­je. Ri­jet­ko će­te ču­ti mu­škar­ca da us­p­jeh ko­le­ge ili po­zna­ni­ka de­fi­ni­še kroz lju­bav­ne afe­re, ne­po­ti­zam ili slič­no.
Mo­ja po­ru­ka svim že­na­ma je da mo­ra­mo da ja­ča­mo je­din­stvo i po­dr­šku jed­ne ka dru­goj.

Dan: Da li je u po­slu ko­jim se Vi ba­vi­te vi­še že­na ili mu­ška­ra­ca i ko taj po­sao oba­vlja od­go­vor­ni­je?

Ri­stić: Sta­ti­sti­ka u mar­ke­tar­skom svi­je­tu je mo­žda ma­lo rav­no­prav­ni­ja ali vje­ru­jem da pod­jed­na­ko do­bro taj po­sao oba­vlja­ju i že­ne i mu­škar­ci. To je kre­a­tiv­ni za­nat ko­ji pod­jed­na­ke mo­guć­no­sti da­je svi­ma bez ob­zi­ra na pol.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *