Postoji li način kojim poslodavac može da procijeni kandidata za posao?

Dodajte komentar

Kada je Danijel Kaneman imao 22 godine, zaposlile su ga izraelske odbrambene snage da im pomogne da poboljšaju proces intervjuisanja novih regruta. Sistem koji je napravio zahtijevao je od onih koji intervjuišu da procjenjuju mladiće na osnovu šest dimenzija prema specifičnom redu, a jedino posle toga da koriste svoju intuiciju i zamisle kakvi bi vojnici ti mladići mogli da budu. Šezdeset godina kasnije, sistem i dalje funkcioniše – dokaz o snazi intervjua strukturiranih tako da predviđaju rad na poslu.

Međutim, Kaneman, ugledni psiholog koji je dobio Nobelovu nagradu 2002. godine za svoj pionirski rad na polju bihejvioralne ekonomije, kaže da ipak postoje granice naših sposobnosti da sudimo u ovakvim oblastima.

U intervjuu koji je dao za vrijeme jedne konferencije 7. aprila, a prenosi Business Insider, Kaneman je objasnio da su određeni dio poslova kao i rad na tim poslovima – nepredvidivi, i mi vjerovatno nikada nećemo moći da izaberemo perfektne kandidate za svaku poziciju.

Zatim je naveo Google kao primjer kompanije koja koristi strukturirane intervjue i trudi se da donosi što tačnije odluke pri zapošljavanju. Na primjer, Google ima više ljudi koji procjenjuju svakog kandidata kako bi se smanjio uticaj jedne osobe, odnosno kako bi se smanjio procent pogrešnih odluka.

Ne mislim da psiholozi imaju mnogo toga da kažu Googleu što ova kompanija već ne zna,” rekao je i dodao: “Nije problem u tome što smo mi loši u procjenjivanju, već problem može da leži u tome što sam rad, kvalitet rada određenog kandidata ne može da se procijeni. Postoje prilično haotične interakcije između karakteristika same osobe, zaposlenog i događaja koji iskrsavaju na poslu, što može da menja ne samo zaposlenog, već i način na koji ga drugi gledaju i tretiraju.

Kaneman dalje kaže da ne postoji način, niti testiranje koje bi dalje postizalo veću preciznost.

Drugim riječima, ljudsko ponašanje se ne može 100% predvidjeti. Ne može se predvidjeti reakcija na okolnosti, ponašanje kolega i njihov uticaj na novog zaposlenog, kao i uticaj nekih problema i izazova koji iskrsavaju na poslu. Pođite od sebe. Da li ste nekad bili na poziciji za koju ste bili savršeno kvalifikovani, ali nešto jednostavno nije štimalo? Možda su kolege, možda atmosfera, možda rokovi i problemi na poslu sa kojima niste mogli da se nosite? To je nešto što je teško predvidjeti.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *