Izloženost crnogorskog duga prema dolaru rizik po javne finansije

Dodajte komentar

Izloženost crnogorskog duga prema dolaru, kada je u pitanju kredit za autoput, i potrebe za zaduživanjem u srednjeročnom periodu koje prelaze 17 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP, predstavljaju značajan rizik za javne finansije, ocijenili su iz Svjetske banke SB.Rizici na domaćoj strani uključuju i dalje visok nivo nekvalitetnih kredita i kašnjenje sa strukturalnim reformama neophodnim za stabilizaciju finansija i povećanje konkurentnosti, kao i domaću političku nestabilnost, što može smanjiti povjerenje stranih investitora i povlačenje njihovih investicija iz Crne Gore“, upozorili su iz SB u najnovijem Izvještau o ekonomskim kretanjima u zemljama jugoistočne Evrope koji je predstavljen ove sedmice.

SB, kako se navodi dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru, za ovu i narednu godinu prognozira nastavak ekonomskog rasta istom dinamikom, uz investicije u javnu infrastrukturu i turizam, kao glavne pokretače ekonomske aktivnosti.

Međutim, kako su kazali, postoje i negativni rizici po takve izglede.

Usporavanje ili stagnacija rasta u eurozoni ili u svijetu, kao i nestabilnost finansijskih tržišta, kao posljedica postepenog monetarnog postrožavanja, su glavni spoljni rizici za finansiranje budžeta i izglede za rast“, dodaje se u izvještaju.

Iz SB su kazali da će fiskalna politika Crne Gore i dalje biti ekspanzionistička u periodu do 2018. godine.

Budžetom predviđen deficit generalne vlade za ovu godinu iznosi 6,2 odsto BDP-a, uz očekivanje da će rast dostići 4,1 odsto. Vlada planira da izdvoji čak 334,9 miliona eura za kapitalne investicije, uz očekivanje da će se javni dug popeti na 72,3 odsto BDP-a“, navodi se u izvještaju.

Potrebe za zaduživanjem u ovoj godini, kako su saopštili iz SB, će iznositi oko 18 odsto BDP-a da bi se isplatilo 389 miliona eura euroobveznica, izdvojilo 225 miliona eura za autoput, finansirao gotovinski budžetski deficit i pokrile neizmirene obaveze zdravstvenog fonda.

Iz SB su podsjetili da je Standard and Poor's (S&P) u novembru potvrdio dugoročni i kratkoročni rejting Crne Gore kao B+/B sa stabilnim izgledom.

S&P je procijenio prosječan godišnji ekonomski rast na 3,1 odsto u periodu od prošle do 2018. godine, uz podršku većih investicija, dominantno u oblastima turizma i energetike. Međutim, taj rejting je okviran, jer visok deficit i javni i spoljni dug, posebno izgradnja autoputa, povećavaju rizik po javne finansije“, poručili su iz SB.

SB za Crnu Goru za ovu godinu predviđa rast od 3,7 odsto, a za narednu 3,1 odsto.

Za čitavu regiju na koju se izvještaj odnosi, odnosno šest država – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, SB prognozira prosječnu stopu rasta u ovoj godini 2,6 odsto, a u narednoj tri odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *