Koliko bi trebalo da koštaju pametni telefoni?

Dodajte komentar

Pametni telefoni sve su bolji iz godine u godinu, a razlike se u cjenovnom rangu smanjuju po pitanju kvaliteta i njihovih mogućnosti, ali su u globalu i dalje na visokim nivoima. Proizvođači tvrde da su razlozi za to u samom načinu proizvodnje, koja je izuzetno skupa.

Najčešće cijena izrade pametnog telefona iznosi trećinu maloprodajne cijene tako da zarada može da premaši i do četiri puta samu izradu. Zato je pravo vrijeme razmisliti o tome koliko plaćamo za neke od uređaja i koliko bi zapravo trebalo da plaćamo.

Međutim i bez razmišljanja jasno je da kupci plaćaju previše za svoje uređaje što je zapravo posljedica stanja na tržištu. Ne košta ni izrada pojedinih automobila, obuće i odjeće mnogo u odnosu na to za koliko se prodaje. Svejedno, ovakve su analize zanimljive, iako nisu u potpunosti detaljne.

Na primjer, izrada najnovijeg Samsung ili Apple modela košta između 230 i 250 dolara, u najboljem slučaju. Prodaju se za 650 do 750 dolara i jasno je da se u teoriji zarada “penje” do tri puta od same cijene izrade. Treba znati da u ovih 230 do 250 dolara nije uključen i marketinški dio priče, koji po uređaju “uzima” do 50 dolara, piše B92.

Veleprodajna cijena uređaja ipak je do stotinu ili više dolara jeftinija. Uz to, tu su i razni dogovori sa operaterima koji postavljaju uređaje na police radnji i u svoje ponude uz ugovore. Dakle, ako se oduzme oko 150 dolara za veleprodajnu cijenu i ukoliko se uključi marketinški dio priče, a i porezi, pošiljke i izrada u inostranstvu cijena samog uređaja ispada oko 350 dolara, možda i niže.

Ipak, jasno je da sve dok smo spremni da platimo cijenu koja se traži, one se neće spuštati pa sve ove analize služe samo za raspravu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *