Šta je afera “Panamski papiri” otkrila o licemjernom poreskom sistemu Evrope?

Dodajte komentar
London - epicentar sistema poreskih oaza

Afera Panamski papiri odškrinuli su vrata u bankarski svijet bogatih i moćnih, ali su razotkrili i centralnu ulogu Londona koji je samo srce sistema poreskih oaza, ocijenili su stručnjaci upoznati s radom londonskog Cityja.Dokumenti koji su nedavno procurili iz panamske advokatske kancelarije Mossack Fonseca pokazuju veze između Ujedinjenog Kraljevstva i hiljada firmi koje su za sjedište odabrale britansku teritoriju zbog niskih poreza i labavog zakona, prenosi Biznis.ba.

Panamski dokumenti pokazali su i kako se diskretni fondovi ulažu u britansku aktivu, posebno u vrlo spekulativno londonsko tržište nekretnina.

Autor knjige Poreske oaze, Nikolas Sakson, rekao je da je London epicentar velikog dijela sumnjivih poslova koji se događaju u svijetu.

London je srce paukove mreže koja dopire do dalekih prekomorskih teritorija, ostataka imperija, poput Britanskih Djevičanskih Ostrva. Na tom malom arhipelagu registrovano je 110 hiljada računa iz advokatskog društva Mossack Fonsece”, kazao je Sakson.

On je objasnio da ako je Velika Britanija sama relativno transparentna i moralna u finansijskom poslovanju, sumnjive afere ona u ‘podizvođenje’ daje na prekomorskim teritorijima, često putem fiktivnih preduzeća.

Utaja poreza događa se na rubovima paukove mreže i uopšteno se veze pronalaze sa londonskim Cityjem ili s britanskim firmama specijalizovanim za poreze i knjigovodstvo“, kazao je Sakson.

Profesor na univerzitetu City u Londonu, Ričard Marfi tvrdi da su te poreske oaze sve agenti Cityja, odakle se kontroliše cjelokupni sistem.

Niz poznatih političara posjeduje velike nekretnine u Londonu putem offshore preduzeća osnovanih uz pomoć panamske Fonsece, piše britanski dnevnik The Guardian. Primjer je za to predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE, šeik Kalifa ben Zajed Al Nahyane koji posjeduje kompleks nekretnina vrijednih 1,2 milijarde funta GBP ili 1,5 milijardi eura.

Ta otkrića protivrječe nedavnim izjavama premijera Dejvida Kamerona o borbi protiv poreskih oaza.

Većina gradova u svijetu ne posluje sa strancima koji stižu s torbama novčanica spremni kupiti kuće ili preduzeća. Ali London nije među njima“, piše uvodničar popularnog dnevnika Evening Standard, Simon Dženkins.

Niz je razloga zbog kojih je upravo London u središtu finansijskih tokova. Najprije, svjetska finansijska prijestonica znala je kapitalizovati baštinu britanskog carstva i njegove trgovačke aktivnosti.

Važno je i to što je engleski jezik kojim se govori u svijetu finansija.

Takođe, Velika Britanija ima stabilan pravni sistem. Zatim, geografski je idealno smještena između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država SAD. Tradicionalno u Britaniji politika ne interveniše u ekonomiju.

Marfi smatra da je danas London pod pritiskom da svoje prekomorske teritorije učini moralnijima, međutim dobra volja se uvijek ‘nasuka’ o lobi moćnog britanskog finansijskog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *