Ulagati kao Buffett ili Soros – kakva je razlika?

Dodajte komentar

Laiku možda djeluje nerazumnjivo, ali profesionalni investitori i brokeri vide šansu za zaradu uvjek. I kad je blagostanje i kad je kriza. I na duže i na kraće. Kako? Iskustvo i godine prakse imaju nešto s tim, ali u tome im pomažu i određene tehnike, ili stilovi investiranja.

Stilovi investiranja se razlikuju po nekoliko osnova. Najprije po roku na koji se ulaže, zatim na osnovu kakvih analiza se ulaže i naravno, kakav se efekat može postići.

Dugoročno investiranje

Ovakvom tipu investiranja okrenuti su investitori koji svoju šansu vide u kupovini potcijenjenih akcija koje će značajno porasti u budućnosti zbog čega je potrebno da prođe duži period, čak i do nekoliko godina.

Ovaj princip se drugačije zove „kupi i drži“ i oslanja se na dugoročan prinos umjesto svakodnevne zarade od malih promjena u cijeni akcije. Ovaj tip investitora interesuju prvenstveno fundamentalni uslovi u kojim kompanija posluje dok nisu preterano zainteresovani za kratkoročne fluktuacije u cijeni.

Ovakav princip trgovanja je karakterističan za Warrena Buffetta, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Warren Buffet uglavnom koristi fundamentalnu analizu (analizu poslovanja kompanije) i najviše voli da kupuje u periodima recesija i kriza kada su akcije usljed prenaglašene psihološke rekacije investitora potcijenjene.

Srednjoročno investiranje (Swing trading)

Ovakav tip trgovanja se odnosi na ulaske u investicionu poziciju koja bi trebalo dati malo značajniju promjenu cijene ali se ne drži duže od 1 do 10 dana.

Ovaj tip investitora ne koristi uglavnom fundamentalnu analizu već tehničku analizu – analizu cjenovnih grafika.

Pošto se berza kreće u talasima, pomenuti stil trgovanja može biti vrlo profitabilan ako se pravilno tempiraju kupovine i prodaje.

Kratkoročno investiranje (Day trading)

Kratkoročni investitori ili trejderi se baziraju na dnevno trgovanje ili intraday trgovanje. To zapravo znači da oni daju naloge, otvaraju i zatvaraju pozicije u toku radnog dana i ne ostavljaju pozicije otvorenim preko noći.

Ovaj tip investitora se bazira na male promjene u cijeni i to na većem broju instrumenata i ne prihvatanju rizik preko noći.

U svojoj analizi se prvenstveno oslanjaju na tehničku analizu dok fundamente uglavnom zanemaruju.

Pored toga u tehničkoj analizi koriste manje vremenske okvire (time frame) odnosno grafikone od 60, 30 i 5 minuta. Ova strategija je uglavnom za one investitore koji imaju dobro znanje iz tehničke analize.

Po čitavom svijetu postoji veliki broj pojedinaca koji vrlo uspješno koriste swing i day trading kao osnovu za generisanje svojih ličnih prihoda. Dakle, imaju po 10-20.000 eura ili više i pažljivim i fokusiranim trgovanjem mjesečno mogu da obezbijede odličnu platu uz zadržavanje svog životnog stila („freelancer traders“).

Trgovina na kratko je posebno profitabilna prilikom velikih kriza (velikog pada cijena) ili kod kompanija koje imaju probleme u poslovanju. Neki od najvećih investitora i milijardera su svoje najveće bogatstvo upravo stekli kroz primjenu ove strategije „prodaje na kratko“ tokom kriza ili recesija.

Najpoznatiji primjer je George Soros koji je devedesetih godina „kladeći se“ na pad britanske funte, prodao na kratko veliku količinu pomenute valute da bi je nakon njenog oštrog pada ponovo dokupio, vratio pozajmicu i na razlici u cijeni zaradio čak preko milijardu dolara!

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *