Najvažnije stvari sa tržišta koje bi trebalo da znate

Dodajte komentar

Nafta skočila na osnovu podataka o padu zaliha. The American Petroleum Institut koji na nedjeljnom nivou objavljuje svoje procjene o stanju zaliha američke nafte, objavio je danas da su zalihe pale 4.3 miliona barela na kraju prethodne nedjelje, uprkos pretpostavkama analitičara da će se dogoditi rast zaliha i to za 2.9 miliona barela. Američki fjučersi nafte porasli su 2.59% na 36.82 USD za barel, dok je cijena fjučersa lake nafte tipa „brent“ porasla 1.85% na 38.57 USD za barel.
Ojačao sektor usluga u Kini. PMI pokazatelj je napredova po bržoj stopi nego što se očekivalo, iako je komponenta zaposlenosti pokazala svoju prvu kontrakciju nakon avgusta 2013. Ovaj podatak ukazuje na brži razvoj kineske ekonomije i umanjuje brige u vezi globalnog usporavanja privrede.

Govor zvaničnika FED-a u fokusu. Danas se očekuje sastanak predstavnika FED-a kada će govoriti Loretta Mester predsjedavajuća u Klivlendu, James Bullard za St. Luis i Robert Kaplan za Dalas.

Intervencija Japana na tržištu valuta ostaje za sada samo na riječima. Dolar je oslabio u odnosu na japanski jen i našao se na 17-mjesečnom dnu nakon što je japanski premijer Shinzo Abe izjavio za Wall Street Journal u utorak da države ne bi trebalo da oslabljuju svoju valutu putem “vještačkih intervencija” države.

Mješovito kretanje na svjetskim berzama. Nikkei 225. se zatvorio niže 0.25% dok je Dow Jones Shanghai izgubio 0.49%. Euro Stoxx 50 porastao je 0.36%, njemački DAX 0.02%, francuski CAC 40 je napredovao 0.55% dok je londonski FTSE 100 porastao 0.52%. Američki fjučersi su blago porasli i to Dow 0.27%, S&P 500 0.33% i Nasdaq 100 0.34%.

Sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *