Ekonomija eurozone bez značajnijeg zamaha i u martu

Dodajte komentar

Poslovne aktivnosti privatnog sektora u eurozoni porasle su u martu, nakon oštrog pada u februaru, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak, ali izgledi ostaju mutni.

Kompanija za praćenje podataka Markit saopštila je da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) porastao na 53,1 bodova sa revidiranog nivoa od 53 poena u februaru.
PMI pokazuje spremnost kompanija da troše na svoje poslovanje i daje dobru ideju o tome kako ekonomija u osnovi radi.

Martovska brojka je prvobitno iznosila 53,7 poena, ali je revidirana naniže uglavnom zbog svježih slabosti u francuskoj i italijanskoj ekonomiji, naveo je Markit u saopštenju.

Indeks je, međutim, i dalje iznad linije od 50 bodova, koja pokazuje da se 19-člana eurozona i dalje širi skromnom tempom, sporije od onoga što se očekivalo nakon što je Evropska centralna banka početkom prošle godine pokrenula veliki program podsticaja.

Obim ubrzanja je zanemariv“, naveo je Markit u saopštenju.

Glavni ekonomista Markita Chris Williamson rekao je da “ekonomija eurozone nije pokazala značajniji zamah ni u martu.”

Na osnovu brojki objavljenih u utorak ekonomija će porasti oko 0,3 posto u kvartalu do marta, što je nepromijenjena stopa iz trećeg i četvrtog kvartala 2015. godine, rekao je on.

“Spor rast je rezultat ne baš sjajne potražnje, praćene padom cijena kao posljedica nadmetanja firmi na račun profita“, rekao je Williamson.

Prošlog mjeseca, ECB je donijela drastičnije mjere u pokušaju da se ekonomija vrati na pravi put u isto vrijeme kada je snizila prognoze rasta eurozone za 2016. i 2017. na 1,4 posto i 1,7 posto, u odnosu na prethodnih 1,7 posto i 1,9 posto, respektivno.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *