MMF Grčkoj: Bez prijetnji i “curenja informacija”

Dodajte komentar

Direktorka MMF Kristin Lagard odbacila je bilo kakve spekulacije o tome da zvaničnici MMF-a razmišljaju da koriste zaduženost Grčke kao taktiku za pregovore. U pismu upućenom premijeru te zemlje Aleksisu Ciprasu, Lagard je navela da je spremna da pošalje tim ove institucije u Grčku, ukoliko im Cipras bude garantovao ličnu bezbjednost, ali i privatnost razgovora.

Cipras je prvi, 2. aprila, uputio pismo šefici MMF-a, tražeći objašnjenje nakon što je portal Vikiliks objavio dokumenta o tekućim pregovorima između Atine i povjerilaca, u kojima Fond pominje moguću prijetnju bankrotom Grčkoj, kako bi je podstakla da prihvati neke uslove.

Lagard je, odgovarajući Ciprasu na pitanje kakav je stav MMF-a o tekućim pregovorima, navela da je njeno viđenje to da je i dalje sve prilično daleko od toga da postoji koherentan program koji bi mogla da predstavi Izvršnom odboru te međunarodne finansijske institucije.

“Mnogo puta sam istakla da mi jedino možemo da podržimo program koji je kredibilan i zasnovan na realnim pretpostavkama, i koji će osigurati postavljanje Grčke na put snažnog rasta, a istovremeno postepeno uspostavljati održivost duga”, navela je Lagard, ističući da, u suprotnom, ne bi došlo do uspostavljanja povjerenja.

To implicira, između ostalog, dodala je ona, da bi Grčka uskoro ponovo bila prinuđena da usvoji nove mjere.

“Naravno, bilo kakve spekulacije o tome da bi zvaničnici MMF-a razmatrali korišćenje događaja vezano za kredit kao taktiku za pregovore su jednostavno besmislice. Kao što smo nas dvoje razgovarali nekoliko puta, uključujući i nedavni telefonski razgovor, bila sam dosljedna u isticanju toga da bi, ako je bilo neophodno da se snize fiskalni ciljevi kako bi šanse da se oni u potpunosti ispune bile realne, to pratila i potreba za većim otpisom duga. Moramo, u interesu grčkog naroda, te pregovore da dovedemo do brzog zaključenja”, rekla je Lagard.

Šefica MMF-a je navela da je saglasna s Ciprasom da su uspješni pregovori izgrađeni na obostranom povjerenju.

Incident koji se dogodio ovog vikenda izaziva zabrinutost u vezi sa tim da li se može zaista postići napredak u okolnostima ekstremne osetljivosti na izjave obije strane, navodi Lagard, ali i ističe da je ipak odlučila da dozvoli timu MMF-a da se vrati u Atinu i nastavi razgovor.

“Tim se sastoji od iskusnog osoblja koje ima moje puno povjerenje i ličnu podršku. Kako bi tim mogao da radi svoj posao, i budući da ste nas vi pozvali, ključno je da grčke vlasti osiguraju okruženje koje poštuje njihove privatne razgovore i da preduzmete sve neophodne korake kako bi timu MMF-a garantovali ličnu bezbjednost”, poručila je Lagard Ciprasu.

Konačno, poručila je ona, MMF sprovodi pregovore u dobroj vjeri, ne kroz pretnje, i ne komunicira kroz “curenje informacija”.

“Kako bi unaprijedili transparentnost našeg dijaloga, odlučila sam da objavim ovo pismo na portalu MMF-a, i radujem se bilo kakvom ličnom razgovoru o tome kako da unaprijedimo diskusiju”, poručila je Ciprasu šefica MMF-a.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *