Evropski berzanski indeksi u minusu

Evropski berzanski indeksi su danas u minusu zbog novog sunovrata cijena sirovina na kraju kolebljivog kvartala. Oko 13,45 časova po Griniču, londonski indeks FTSE 100 je pao za 0,04 odsto, na 4.867,38 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,7 odsto, na 9.981,74 poena, a pariski KAK 40 za 1,1 odsto, na 4.397,69 poena, prenosi agencija Frans pres.

Dionice na evropskim berzama su “skliznule”, jer su investitori reagovali na vijest o padu potrošačkih cijena u eurozoni u martu, uprkos tome što je Evropska centralna banka (ECB) proširila ionako veliki program podsticaja da bi se izborila sa deflacijom.

Pet minuta od početka trgovanja, dionice u SAD su porasle, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons porastao za 0,14 odsto, širi SP 500 za 0,03 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,14 odsto.

Svjetske cijene nafte su danas dodatno pale, čime su nastavljeni gubici iz prethodnog dana, pošto slabije od očekivanog povećanja zaliha u SAD nije uspjelo da ograniči zabrinutost oko prezasićenosti globalnog tržišta naftom.

Cijena bakra je, takođe, pala, što je ugrozilo akcije rudarskih kompanija. Akcije kompanije BHP Biliton su pale za 1,1 odsto, a Rio Tinta za 0,7 odsto.

Azijski indeksi su, međutim, evidentirali različite rezultate, dan uoči objavljivanja ključnih ekonomskih podataka u Kini i SAD. Tokijski indeks Nikei je pao za 0,7 odsto, a Šangajski kompozitni porastao za 0,1 odsto.

 

Check Also

Evropski fudbal zbog pandemije gubi 4 milijarde eura

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *