Brilijantna strategija novog direktora Gugla koja ga je dovela do vrha

U žiži stranih medija u posljednje vrijeme je novi direktor Gugla Sundar Pichai, koga opisuju kao uzornog momka, koji je uvjek na mjestu i relativno predvidiv.

Pichai je bio na mjestu šefa proizvoda u Guglu, a direktor je postao 2015. godine, nakon što je cijela menadžment struktura reorganizovana. Lari Pejdž je postao direktor kompanije Alphabet, koja u svom sastavu osim Gugla ima i Nest, i Ventures.

Pichai nije emotivno nestabilan lider koji se često može sresti u Silikonskoj dolini, i izgleda je to, između ostalog, „pobjednička“ strategija za njega.

BuzzFeed je razgovarao sa bivšim menadžerom Gugla koji ovako opisuje ponašanje Pichaija na sastancima:
Nikada nije usklađen sa Suzan, Marisom, Omidom ili Erikom (Susan Wojcicki, Marissa Mayer, Omid Kordestani, i Eric Schmidt – svi su bivši menadžeri na top pozicijama u Guglu). Uvjek ide direktno, bez okolišanja. Kako je moguće da znate šta vam neko ovakav zaista misli?

Kako BuzzFeed piše, Pitchai je neka vrsta „dosadnog najboljeg-čovjeka-za-kompaniju“.

Stručnjaci kažu da, uprkos raširenom suprotnom uvjerenju, „dosadnost“ je kao karakteristika ključna za efektivne lidere. Prema nekim psiholozima, menadžeri koji su viđeni kao predvidljivi i pouzdani u praksi su efektivniji. Biti „dosadan“ često ima veze sa emotivnom zrelošću, što dalje znači biti emotivno stabilan, prijatan i savestan.

Kako je Google analizirao, najbolji lideri predvidivi su i konzistentni, odnosno dosljedni.

Psiholozi dalje objašnjavaju kako najuspješniji lideri ne moraju da odišu harizmom, jer je za neke harizma „samo politički korektan izraz za narcizam.“

Kako piše BuzzFeed, Pichai je „lider sposoban da inspiriše i uhvati se u koštac sa veoma pametnim ali i tvrdoglavim ljudima, i ima želju da vidi tuđi uspjeh.

Upoređujući ga sa nezaobilaznim Stivom Džobsom, koji je bio genijalac koji je često burno i nepredvidivo reagovao, Pichai je „dosadan“ i miran tip. On je stabilan, i neko na koga se može osloniti.

Bizlife

Check Also

Austrija prekida aviosaobraćaj sa zemljama Zapadnog Balkana

U cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, Austrija je proširila spisak zemalja za koje važi zabrana slijetanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *