Sedam grafikona koji pokazuju koliko je impresivan 275 milijardi dolara težak biznis Amazona

Dodajte komentar

Mnogi i dalje Amazon doživljavaju tek kao platformu za online shopping. To baš i nije posve tačno. Naime, kako piše Business Insider, u 22 godine od svojeg osnivanja tržišna vrijednost tehnološkog diva narasla je na vrtoglavih 275 milijardi dolara, a  Amazon je razgranao svoj bizins na prodaju gotovo svega što vam padne napamet.

Pokrenuli su Amazon Web Services uslugu čuvanje podataka u cloudu, proizvodnju vlastitih gadgeta, na primjer e-čitača Kindle, pametnih telefona Fire i bežičng dvosmjernog bluetooth zvučnika Echo, a prošle su godine u Seattleu otvorili i prvu fizičku knjižaru.

U nekoliko grafikona prikazan je Amazonov spektakularni rast tokom godina:

1. Rast cijene dionice od izlaska na berzu

Amazon je na berzu izlistan 1997. godine s inicijalnom ponudom dionica po cijeni od 18 dolara. Krajem prošle godine, dionica je dostigla vrhunac vrijednosti s 675 dolara, a danas je njena tržišna vrijednost veća od 580 dolara.

1

2. Prihodi od AWS-a

Najbrže rstući segment Amazonovog biznisa je Amazon Web Services, servis pohrane podataka u cloudu, za kojeg analitičari očekuju da će ove godine osvariti prihod od 10 milijardi dolara.

2

3. Fokus na dugoročni rast

Amazon je poznat po svojeoj strategiji dugoročnog rasta i to je razlog zašto su fokusirani na rast prihoda umjesto na ostvarivanje profiat. U 2015. godini Amazon zabilježeno je 107 milijardi dolara prihoda i samo 596 miliona dolara neto profita.

3

4. Najpopularnija e-commerce platforma robe široke potrošnje

Amazon prodaje sve, od namirnica do elektronike. Prema podacima analitičke kuće comScore, u Sjedinjenim Američkim Državama Amazon je najpopularnija e-commerce destinacija za kupovinu robe široke potrošnje.

4

5.  Još postoji ogroman prostor za rast

Amazon i dalje ima ogroman prostor za rast. Od ukupnih prihoda od potrošnje u retailu u Sjedinjenim Američkim Državama, na e-commerce platforme otpada svega šest posto. Drugim riječima, prostor za rast u tom segmentu je ogroman.

5

6. Pretraživanja na internetu

Amazon je u i pogledu pretraživanja na internetu putem Google pretraživača u posljednjih deset godina takođe značajno nadmašio konkurenciju.

6

7. Rast prometa sa sopstvene mobilne aplikacije

Prema podacima Morgan Stanleyja, Amazon ostvaruje 42 posto prometa preko internetskih pretraživača na mobilnim platformama. Drugim riječima, preostalih 58 posto rasta dolazi s vlastitih mobilnih aplikacija, što znači da ljudi Amazonove proizvode sve više traže na njihovoj vlastitoj aplikaciji, umjesto na pretraživačima poput Googlea.

7

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *