Uskoro privatizacija NLB-a

Dodajte komentar

Kako je nedavno i bilo najavljeno, uskoro bi Slovenački državni holding (SDH) trebao konačno izabrati savjetnika za prodaju državne imovine u kojoj se nalazi i Nova Ljubljanska Banka (NLB).

Kao potencijalni savjetnici u prodaji spominju se velike inostrane investicione banke poput Dojče banke (Deutsche Bank), Goldman Saksa (Sachs), Meril Linča (Merrill Lyncha) i Siti grupe (Citigroup).

Nova Ljubljanska banka dobila je prije mjesec dana novi Nadzorni odbor iz kog su isključeni članovi postavljeni u vrijeme mandata bivše premijerke Alenke Bratušek.

Predsjednik Slovenskog državnog holdinga Marko Jazbec je kazao da su promjene u Nadzornom odboru dio nastojanja da bi se “uravnotežio” njegov sastav pred postupke privatizacije banke koji moraju uslijediti do kraja 2017. godine.

Slovenija je prije tri godine u svoj bankarski sektor, koji je bio opterećen lošim kreditima, investirala 4 milijarde eura kako bi ga sanirala, a 1,5 milijardu eura svježih sredstava dobila je tom prilikom upravo Nova Ljubljanska banka. Da se državna dokapitalizacija NLB-a ne bi tretirala kao nedopuštena državna subvencija, zabranjena evropskom regulativom, vlada se tada obvezala da će najveću slovenačku banku do kraja 2017. godine privatizovati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *