Švajcarska centralna banka u 2015. kupila devize u protivvrijednosti 86,1 milijarde franaka

Dodajte komentar

Švajcarska narodna banka (SNB) kupila je prošle godine strane valute u protivrijednosti 86,1 milijardu švajcarskih franaka kako bi zakočila jačanje domaće valute nakon ukidanja minimalnog kursa franka prema euru, pokazuje godišnji izvještaj objavljen u četvrtak. Ako se izuzmu kupovine deviza, SNB nije prošle godine sprovodio druge operacije na otvorenom tržištu.

SNB po potrebi interveniše na deviznom tržištu kako bi uticao na monetarne prilike“, navodi SNB u izvještaju.

Intervencije na deviznom tržištu i negativne kamatne stope glavni su alati SNB-a u zaštiti izvozno orijentisane domaće ekonomije od posljedica prekomjernog jačanja franka. SNB-ova kupovina deviza, poput eura ili dolara, slabi franak prema drugim valutama.

SNB je 15. januara prošle godine ukinuo minimalni kurs od 1,2 franaka za euro koji je branio više od tri godine. Pojasnili da su u prve dvije nedjelje prošle godine bili prisiljeni na sve opsežnije intervencije kako bi ga odbranili.
Guverneru Thomasu Jordanu prošle je godine na ime plate isplaćeno ukupno 1,15 miliona franaka ako se uzmu u obzir i doprinosi. U 2014. isplaćeno mu je 1,14 miliona franaka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *