Pireus banka očistila problematične kredite

Dodajte komentar

Pireus banka u Srbiji očistila je bilanse od problematičnih kredita nastalih u prethodnim razdobljima i za to je rezervisala 42 miliona eura, rekao je predsjednik Izvršnog odbora banke Vojislav Lazarević.

On je na konferenciji za novinare objasnio kako banka nije odustala od naplate problematičnih kredita, ali je cilj da se na zdravim temeljima provode ambiciozni planovi za 2016. godinu.

Lazarević je kazao da je adekvatnost kapitala Pireus banke na kraju prvog kvartala ove godine 22,69 posto, što je značajno iznad propisanog minimuma, a na nivou bankarskog sektora u Srbiji je 21,22 posto.

Gubitak Pireus banke u 2015. godini od 32 miliona eura, prema njegovim riječima, najvećim dijelom je posljedica rezerviranja novca za problematične kredite koji iznose oko 26 posto ukupnih pozajmica te banke.

“Očekujemo da banka u 2016. godini bude profitabilna”, istaknuo je Lazarević i najavio kako će novi krediti u 2016. godini iznositi više od 100 miliona eura, od čega je 30 miliona  namijenjeno malim i srednjim poduzećima, a 34 miliona stanovništvu.

Za otplatu novih pozajmica, kako je rekao, ponudiće se povoljniji uslovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *