Nove linije: Easy Jet i Metrojet novi avioprevoznici na nebu Crne Gore

Dodajte komentar

Nove kompanije koje će letjeti u toku ljetnje turističke sezone su Easy Jet iz Engleske (na liniji Mančester – Tivat) i Metrojet iz Moskve (na liniji Moskva-Podgorica).

U toku su pregovori sa izraelskom kompanijom Israil Airlines za otvaranje linije Tel Aviv – Podgorica, Tel Aviv – Tivat, navodi se u Informaciji o pripremi ljetnje turističke sezone dostavljene Portalu Analitika.

U izvještaju se konstatuje da će do početka ljetnje sezone biti održano 19 obuka za oko 800 zaposlenih iz domena bezbjednosti i sigurnosti, kao i obuke za osposobljavanje osoblja koje obavlja poslove prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i stvari.

Tokom 2016. godine planira se nabavka opreme za opsluživanje vazduhoplova i putnika (elevator za prtljag, samohodne stepenice za putnike, kolica za prtljag, uređaji za hladjenje vazduhoplova, vozila za servis toaleta u vazduhoplovima, ambulift, novi sistem traka za prtljag, oprema za opsluživanje putnika sa posebnim potrebama) u iznosu od oko 2,1 milion eura, piše u dokumentu.

Radi stalnog unapredjenja sistema sigurnosti i bezbijednosti na aerodromima, planirana je nabavka uređaja za detekciju eksploziva, opreme za održavanje sistema svjetnosne signalizacije, uredjaja za održavanje napona, održavanje poletno-sletnih staza kroz sanaciju fuga, osvježavanje horizontalne signalizacije i čišćenje naslaga guma u ukupnoj vrijednosti od oko 0,5 miliona eura.

Kroz realizaciju javnih nabavki za 2016. godinu biće urađen projekat parkinga za automobile na AP Tivat i priključenje AP Tivat na kanalizacionu mrežu opštine Tivat. Vrijednost investicija iznosi oko 255.000 eura.

Pored toga, predviđena je primjena projekta “One Stop Security” kroz koji je Crna Gora prepozanata kao država sa ekvivalentnim mjerama bezbijednosti u civilnom vazduhoplovstvu kojim će se uspostaviti režim jedne bezbjednosne kontrole izmedju država članica Evropske unije, Norveške, Islanda i Švajcarske sa jedne strane i Crne Gore sa druge. Ova odluka će početi da se primjenjuje od 29.02. 2016. godine“, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *