Nike ostvario dobit od 950 miliona dolara

Dodajte komentar

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 950 miliona dolara, 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, no zbog visokog kursa dolara, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme porasli su manje nego što se očekivalo.

Zbog toga je u utorak, neposredno nakon objave poslovnog izvještaja, cijena dionice Nike pala više od 5 posto.

Prema izvještaju, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem februara, za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,03 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali 8,20 milijardi dolara.

Pritom su prihodi Nikea s tržišta u razvoju pali 8 posto, na 879 miliona dolara, što je posljedica visokog kursa dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Jačanje dolara loše utiče na američke multinacionalne kompanije jer umanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Ako se isključi uticaj kursa, prodaja Nikea na tržištima u razvoju porasla je u proteklom tromjesečju 11 posto na godišnjem nivou.

No, slabost prihoda na tim tržištima uvelike je nadoknađena rastom prodaje u Sjevernoj Americi, najvećem Nikeovom tržištu, za 13 posto.

Snažno su, 22,6 posto, porasli i prihodi Nikea na kineskom tržištu, što pokazuje da prodaji nije naštetilo ni usporavanje rasta tamošnje ekonomije, a time i potrošnje stanovništva.

Uprkos snažnom rastu prihoda u Sjevernoj Americi i Kini, poslovodstvo Nikea poručilo je da u idućih godinu dana očekuje rast prodaje po visokim jednocifrenim stopama.

To je još jedan od razloga pada cijene dionice Nikea jer su analitičari očekivali rast prihoda između 10 i 15 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *