EU spremna da investira u infrastrukturu Balkana oko milijardu eura do 2020.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Guner Vigemark rekao da je EU spremna da investira u saobraćajnu infrastrukturu zapadnog Balkana i do milijardu eura, za period do 2020. godine.
Obraćajući se učesnicima Foruma o saobraćajnoj infrastrukturi Transportne observatorije za jugoistočnu Evropu (SEETO), koji se održava danas u Sarajevu, Vigemark je naveo da će EU ove godine investirati između 150 i 200 miliona eura, te pojasnio da će se o tome raspravljati na Samitu u Parizu, koji bi trebalo da se održi u julu ove godine.

Vigemark je rekao da zemlje zapadnog Balkana, da bi dobile sredstva od EU, moraju da imaju jasnu strategiju i ciljeve, ali i da odrede šta su im prioriteti, dodavši da nije tajna da ovaj region poprilično zaostaje kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

On je izrazio zadovoljstvo dogovorom koji su postigle vlasti u BiH na svim nivoima, vezanim za mehanizam koordinacije, te naglasio da taj dogovor mora biti brzo implementiran. Vigemark smatra da bi strategija transporta mogla da bude njegov prvi test, dodavši da je EU spremna da pomogne BiH u ovom naporu za unapređenjem cijele transportne mreže, ali ne samo BiH, već cijelom regionu.

Indikator

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *