Bitcoinom plaća 25.000 Hrvata

Dodajte komentar

Iako se u Hrvatskoj kao sredstvo plaćanja po pravilu spominju kartice i gotovina, građani su u Hrvatskoj, pokazuje online istraživanje koje su tokom februara zajednički sproveli Perpetuum Mobile, PBZCard, Symantec i BUG, objeručke prigrlili nove metode plaćanja.

U istraživanju koje je napravljeno na uzorku od 6800 ispitanika navodi se prvi statistički podatak o korištenju bitcoina u Hrvatskoj. Globalno najpopularnijom kriptografskom valutom proizvode i usluge aktivno plaća gotovo 25.000 Hrvata, što je jedan posto domaćih online kupaca. Korišćenje takvih sredstava za plaćanje zasigurno je i veće, jer iako se u istraživanju ne navodi podatak o korišćenju hrvatskog ‘autorizacionog sredstva’ Vingda, poznato je da je ono još 2013. imalo 200.000 korisnika u Hrvatskoj.

Globalni konkurenti
PayPal je uvjerljivo najpopularnija alternativa karticama i gotovini u Hrvatskoj. Prema istraživanju, koristi ga čak 1,8 miliona građana (72,7 posto online kupaca). No, uz PayPal su se u Hrvatsku zasigurno probili i drugi svjetski fintech brendovi, jer na svojim telefonima čak 1,73 miliona građana (54,7 posto ispitanika) ima barem jednu aplikaciju za kupovinu, piše Poslovni dnevnik.
Takve aplikacije u pravilu koriste za naplatu kreditne kartice, ali najčešće preko posrednika poput PayPala, Googlea, Applea, Amazona i AliExpressa. Iako se mobilni operateri nećkaju oko snažnijeg ulaska u mobilna plaćanja, napredno mobilna plaćanja već sada koristi 1,13 miliona Hrvata (35,6 posto ispitanika). Riječ je o korisnicima koji sve što kupe mobilnim telefonom plate preko računa mobilnom operateru. No, zanimljivo je da svaki treći korisnik interneta bonove za internet kupuje preko web ili mobilnog bankarstva.

Odani gotovini
Kreditna kartica i dalje je najpopularniji oblik plaćanja na internetu. Za online kupovinu koristi je 1,87 miliona građana (75,6 posto online kupaca). Jedan od glavnih razloga popularnosti kreditnih kartica, osim jednostavnosti plaćanja, leži i u mogućnosti plaćanja na rate što bira gotovo polovina svih korisnika kartica.

Međutim, Hrvati su na internetu i dalje vrlo odani gotovini. Praktično svaki četvrti online kupac u Hrvatskoj robu naručuje pouzećem i plaća je gotovinom pri preuzimanju. Riječ je o 589,2 hiljade građana (23,8 posto online kupaca). Iz istraživanja nije vidljivo da li je to zbog nepovjerenja u trgovce ili opšte pružaoce finansijskih usluga. S druge strane, u istraživanju se navodi da Hrvati kupuju u domaćim online trgovinama. Čak dvije trećine kupaca kupovalo je u hrvatskim web trgovinama. Pri tome njih 90 posto prethodno je uporedilo cijene u više trgovina. Za to su podjednako koristili i računare i mobilne telefone.

Izvor: Economy

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *