Njemački fond 4K Invest većinski vlasnik Adria Airwaysa

Dodajte komentar

Njemački privatni investicioni fond 4K Invest u utorak je i službeno postao većinski vlasnik slovenačkog avio-prevoznika Adria Airways, nakon što je država odobrila da se na njega preknjiže dionice kompanije koje je imala u tzv. ‘lošoj banci’ (DUTB) i fondu za upravljanje državnom imovinom.

Uplatom dodatnih 100.000 eura, nakon što je zajedno sa slovenačkom vladom učestvovao u dokapitalizaciji Adrije Airwaysa s 4 miliona eura, pri čemu je njemački fond dao 1,1 milion a ostatak država, 4K Invest je postao vlasnik 91,58 posto dionica Adrije Airways.

Sada po slovenačkom Zakonu o preuzimanju mora objaviti kupovinu preostalih dionica malih dioničara, po cijeni jedan euro za dionicu, po kojoj je dionice kupio od države kao pretežitog ranijeg vlasnika.

Novi je vlasnik u nadzorni odbor avio kompanije, koja se niz godina susretala s nedovoljno kapitala i gubicima, imenovao pet svojih članova, te naveo da će i dalje podsticati razvoj kompanije i održati njene linije na regionalnom tržištu.

Fond 4K Invest je slovenačku kompaniju kupio preko svoje kompanije registrovane u Luksemburgu AA International Aviation. Njemački članovi u popunjenom nadzornom odboru najavljuje racionalizaciju poslovanja te rezanje troškova.

Prema prvim podacima Adria Airways i lani je imala gubitak u visini od oko 4 miliona eura, a ima i visoke kreditne obveze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *