IRF program podrške za visokoškolce “Možeš i ti”

Dodajte komentar

IRF je objavljivanjem Programa finansijske podrškeza 2016. godinu, otvorio novu beskamatnu kreditnu liniju usmjerenu ka nezaposlenim licima, visokoškolcima tj. budućim privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima, odnosno svim onim zainteresovanim da pokrenu i razviju sopstveni biznis.

Cilj Programa kreditiranja visokoškolaca je podsticanje osnivanja i razvoja poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva koji su u vlasništvu crnogorskih državljana sa visokom stručnom spremom, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Veliko interesovanje visokoškolaca za finansijsku podršku, po ovom programu kreditiranja, je dodatno podstaklo IRF da na teritoriji Crne Gore organizuje edukativne seminare za ovu ciljnu grupu pod sloganom “Možeš i ti” i na taj način ih dodatno informiše o proceduri osnivanja preduzeća, načinu apliciranja za kreditna sredstva kod IRF-a, prijedlozima održivih biznis ideja na osnovu primjera i iskustava uzornih i uspješnih crnogorskih privrednika i o najčešćim greškama priosnivanju start-up kompanija i time ih ohrabri u otpočinjanu sopstvenog biznisa – kazali su iz IRF-a.

IRF je, takođe, ovim seminarom imao za cilj da u direktnoj komunikaciji sa svim zainteresovanim visokoškolcima obezbijedi ovoj ciljnoj grupi viši stepen uključivanja u preduzetništvo i stvaranje uslova za zaposlenje nezaposlenih visokoškolaca.

Uslovi kreditiranja po kojima se odobravaju projekti shodno ovom programu podrške su:

  • Maksimalniiznos do 50.000,00 € (zapreduzetnike do 30.000,00 €);
  • Kamata 0%;
  • Rokotplate do 12 godina (uključujući grace period);
  • Grace period do 4 godine.

Prilikom apliciranja za kreditna sredstva IRF-a, neophodno je da klijent ima jasnu vizuju, da prezentuje održiv Biznis kroz realizaciju svoje poslovne ideje, da ima potencijalno nabavno tržište za sirovinu, realno sagleda troškove i rizik ekoji prate taj biznis, jasan-zaokružen proizvodni proces i finalno tržište prodaje za svoje proizvode ili usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *