Evropske berze ojačale prvog radnog dana

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nastavljajući uspon od petka, a najviše je ojačao bankarski sektor zahvaljujući poticajnim mjerama Evropske centralne banke.

FTS Eurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je u petak skočio 2,7 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,7 i 1,8 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica banaka, posebno iz perifernih članica eurozone – Italije, Španije i Portugala – jer im u prilog ide jeftino finansiranje, što je dio podsticajnih mjera koje je prošle nedjelje uvela Evropska centralna banka (ECB).

Smatramo da ima prostora za dalji rast cijena dionica u tom sektoru, zahvaljujući podsticajima ECB-a, a najviše bi mogle ojačati dionice banaka iz perifernih članica eurozone“, kaže Robert Noble, analitičar u RBC Europe.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte. Nakon što je prošle nedjelje skočila 4 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila 0,1 posto, na 40,34 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena ‘crnog zlata’ skliznula 0,6 posto, na 38,28 dolara, nakon što je prošle nedjelje skočila 7 posto.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,7 posto, na 17.233 boda, nakon što je prošle nedjelje oslabio 0,4 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *