Bonusi na Wall Street-u i dalje enormni

Dodajte komentar
Ilustracija

Prosječni bonusi na Wall Streetu lani su smanjeni za 9 posto, na 146.200 dolara, no i dalje su značajno viši od onih za vrijeme finansijske krize, ali i manji nego što su bili prije 10 godina, pokazao je izvještaj nadzornih vlasti. Rekordan prosječan bonus iznosio je 191.360 dolara, a zabilježen je 2006. godine.Pad bonusa u prošloj godini proizlazi iz prilično loše godine za finansijski sektor, kojeg puno bolja situacija ne očekuje ni u 2016. godini. Dobit brokersko-dilerskih kompanija na burzi u New Yorku lani je pala za 10,5 posto, na 14,3 milijarde dolara, pokazuju podaci kancelarije za nadzor tržišta države New York. A dionice banaka zabilježile su slabije rezultate tokom cijele godine u poređenju s dionicama ostalih sektora.

“Bonusi i zarade kompanija na Wall Streetu pali su u 2015., što odražava izazovnu godinu za finansijska tržišta“, poručile su u saopštenju nadzorne vlasti New Yorka.

Premda je prosječan bonus lani smanjen, isplate su bile i dalje izdašne u mnogim područjima, uključujući one u hedge fondovima ili kompanijama koje se bave savjetovanjem u vezi spajanja i akvizicija, kažu stručnjaci za naknade.

Ima puno milionskih dolarskih bonusa, no puno ih je manje nego što ih je nekad bilo“, kazao je Alan Johnson, izvršni direktor u savjetodavnoj kompaniji Johnson Associates.

I dok su bonusi smanjeni, plate direktora u prosjeku su i dalje visoke. Prema zadnjim dostupnim podacima, prosječna plaća na Wall Streetu, uključujući bonuse, u 2014. godini je porasla za 14 posto, na 404.800 dolara.

No, promjene u platama odraz su sve veće zabrinutosti na Wall Streetu da će globalna ekonomska kriza neko vrijeme još nagrizati zaradu finansijske industrije. “Bili smo previše optimistični posljednjih četiri, pet godina da će globalnoj ekonomiji krenuti na bolje“, kazao je Johnson.

Investiciona banka Morgan Stanley, čije su dionice potonule 18 posto od početka godine, već je primjerice ukinula 1.000 radnih mjesta u poslovanju s hartijama od vrijednosti koje nose fiksne prinose.

Pad prosječnog bonusa vjerovatno neće smanjiti pritiske na regulatore da zauzdaju plate na Wall Streetu. U paketu finansijskih reformi donesenom 2010., poznatim kao zakon Dodd-Frank, zakonodavci su pozvali regulatore da ograniče naknade koje ocjenjuje prekomjernima ili plate koje kompanije izlažu značajnim finansijskim gubicima. Dosad je, međutim, zabilježen slab napredak po pitanju sprovođenja tih pravila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *