Strazbur: Bivši radnici Telekoma ostali bez 2,6 miliona eura

Dodajte komentar

Sud u Strazburu odbio je žalbu 174 bivša radnika Crnogorskog telekoma koji su usljed privatizacije te kompanije izgubili posao i poslati kućama uz male otpremnine.

Bivši zaposleni telekomunikacione kompanije po osnovu otpremnina potraživali su 2,6 miliona eura jer su, kako navode, poslati kućama uz otpremnipe od deset do 12 hiljada eura, a godinu kasnije onima koji su dobili otkaze otpremnina je bila do 32 hiljade eura.

Bivši zaposleni su objasnili da su oni po jednom socijalnom irogramu poslati kućama, a godinu kasnije kompanija je usvojila novi socijalni program koji je za radnike bio mnogo povoljniji.

Razočarani smo ovakvom odlukom suda u Strazburu. Očekivali smo da će se bar neko zauzeti za nas kada već crnogorski sudovi nijesu htjeli. Mi smo samo tražili da budemo tretirani kao i svi radnici u Telekomu, da svi dobijemo jednake otremnine a ne neko deset a neko 30 hiljada, to je prosto nevjerovatno i vrijeđa zdrav razum. Nejasno je da neko ko je radio sedam godina dobije tri puta veću otpremninu od onoga ko je radio 20 godina, poručili su radnici.

Podsjećaju da su im povrijeđeni pravo na pošteno suđenje u Crnoj Gori, kao i pravo na suđenje u razumnom roku.

Sud nije saslušao nijednog od 230 tužilaca, jer mana u volji podrazumijeva pogrešnu i netačnu predstavu, koja se manifestuje kao rezultat određenog pritiska na volju ugovarača, pa je bilo neophodno na te okolnosti saslušati u svojstvu parničnih stranaka i tužioce. Domaći sudovi su počinili i povredu odredaba parničnog postupka jer pisane dokaze kao što je zapisnik sa sjednice Dojče telekoma Bon od 7. novembra 2007. godine i izvod iz izvještaja revizora od 27. juna 2007. godine, a koji su dostvaljeni od tužilačke strane uz podnesak od 22. septembra 2008. godine, nije sproveo kroz dokazni postupak, a samim tim iste nije ni cijenio. Međutim, kako na navedeni nedostatak nije ukazao drugostepeni sud i isti sankciocisao, to je i drugostepena presuda zahvaćena navedenom bitnom povredom – podsjetili su oni.

Nakon privatizacije Telekoma pravosudni organi su imali pune ruke posla. Osim što su tu kompaniju tužili bivši zaposleni, u toku je i istraga oko privatizacije preduzeća.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *