Tope se devizne rezerve Kine

Devizne rezerve Kine su u februaru pale za 28,75 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja i sporiji tempo pada u odnosu na veliko topljenje rezervi u januaru, javlja agencija Rojters.

Devizne rezerve Kine su, međutim, smanjene četvrti mjesec zaredom, dok je njihov nivo sa kraja februara, od 3,20 biliona dolara, bio najniži od decembra 2011. godine, prema danas objavljenim podacima Narodne banke Kine.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će rezerve pasti za 30 milijardi dolara sa 3,23 biliona dolara sa kraja januara.

U januaru, devizne rezerve su smanjene za 99,5 milijardi dolara, a u decembru za 107,9 milijardi dolara, što je bio najveći mjesečni pad ikada.

Uprkos tome, devizne rezerve Kine su i dalje najveće na svijetu, navodi Rojters.

Odliv kapitala iz Kine je, kako dodaje britanska agencija, ubrzao otkako je zvanični Peking u avgustu prošle godine devalvirao juan, i od kada se pojavila zabrinutost zbog usporavanja druge najveće svjetske privrede, kao i očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podići kamatnu stopu. To je podstaklo kinesku centralnu banku da proda dolare na valutnim tržištima kako bi pružila podršku juanu.

U februaru, vlada je primijenila dosta administrativnih mjera, koje su možda bile u stanju da uspore odliv kapitala“, izjavio je ekonomista kompanije Dajva kepital markets Kevin Lai.

Devizne rezerve Kine su prošle godine smanjene za 513 milijardi dolara, što je bio najveći godišnji pad u istoriji, navodi britanska agencija.

Capital.ba

Check Also

Na novom spisku 19.636 blokiranih kompanija, ukupan dug preko milijardu eura

Na novom spisku Centralne banke Crne Gore (CBCG) nalazi se 19.636 kompanija, 86 više u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.