Verica Maraš: Plantažama ne prijeti stečaj

Dodajte komentar
Verica Maraš

Imajući u vidu ukupno poslovanje kompanije „Plantaže”, te činjenicu da se obaveze redovno plaćaju, nema nikakvog osnova o uvođenju stečaja, saopštila je u razgovoru za „Dan” izvršna direktorka tog preduzeća Verica Maraš.

Ona je saopštila da ne postoje indicije, a ni virtuelna potreba bilo kog povjerioca da pokrene institute stečaja, pa čak ni Poreske uprave.

Naše obaveze, iako sa prirodnim kašnjenjem, sigurno izvršavamo. Posebno je neshvatljiva ideja da neko uopšte razmišlja da pokrene stečaj u kompaniji koja nikada u svojoj istoriji nije godinu završila sa gubitkom, a visoki prometi i profiti su uobičajena poslovna praksa – saopštila je Maraš.

Ona je kazala da ukupne poreske obaveze. „Plantaža” po osnovu poreza i doprinosa iznose oko tri miliona eura, ali to ne ugrožava poslovanje te kompanije već da u redovnoj komunikaciji sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija definišu anuitete i plaćanje prispjelih obaveza sa projektovanim kašnjenjima.

Kompanija posluje u crnogorskom ekonomskom ambijentu, koji je takav kakav je i sve činioce tog ambijenta stavlja u situaciju da se manje ili više uspješno borimo sa prioritetima u definisanju naših obaveza, sa jedne, i naplate potraživanja, sa druge strane. Opšte poznato je da nismo jedini privredni subjekat koji ima određene probleme sa kašnjenjem u izmirenju ovih obaveza, ali takođe treba uzeti u obzir da smo samo u toku prošle godine izmirili preko devet miliona eura poreskih obaveza, a u 2016. preko 1,5 miliona eura, čime je značajno smanjen dug „Plantaža” prema državi, pa je sasvim prirodno da će se i ova preostala obaveza izmiriti tokom prve polovine ove godine, posebno imajući u vidu da su projekcije rezultata poslovanja za 2016. još bolje nego u prošlom poslovnom periodu – naglasila je Maraš.

Ona je kazala da je ova godina za njenu kompaniju puna izazova, imajući u vidu da primjenjuju novi koncept prodaje i marketinga koji treba da daju još veći rast prodaje na svim tržištima.

Za to je potrebno neprestano pratiti svjetske trendove, a posebno istrajati na investicionim projektima i zaokruživanju procesa proizvodnje kroz modernizaciju na svim nivoima poslovanja. Jedino tako se može primaći svjetskom vinskom vrhu, gdje smatramo da je mjesto kompaniji „Plantaže”. Nastavak razvoja novih proizvoda će takođe biti naš prioritet u ovoj godini, jer smo tek zagrebali vrh ledenog brijega otkrivajući vinskoj javnosti riznice „Plantaža” iz kojih su izašli „luča”, „vladika”, te linije „pro anima” i „stari podrum-zlatna berba”, tako da će očekujemo da na površinu iz naših vinskih riznica u ovoj godini izađe još značajnih noviteta, posebno kad imamo u vidu da je prošla godina napunila naše podrume sjajnom osnovom za buduća velika vina. Svakako da će širenje i održavanje kondicije naših vinograda i voćnjaka takođe biti prioritet našeg ukupnog poslovanja – rekla je Maraš.

Direktorka „Plantaža” je kazala da je kompanija već počela da radi na projektima razvoja kao što su proizvodnja maslinovog ulja, postavljanje savremene hladnjače, proizvodnja voćnih rakija, moderne linije za flaširanje i projekti razvoja vinskog turizma i ugostiteljstva. Maraš je naglasila da je prošla godina bila jedna od boljih u poslovanju te kompanije i da će poslovni rezultat, prema računovodstvenoj projekciji, dostići i do dva miliona eura.

Prošlu poslovnu godinu karakteriše „velika berba”, a to u vinarstvu i vinogradarstvu predstavlja posebno zadovoljstvo. Velika berba je bila rezultat opsežnih poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednom dobru „Plantaža”, a znamo da vino upravo nastaje u vinogradu. Bez obzira na takve uslove, poslije svega urađenog sada znamo da će vina iz 2015. godine biti za pamćenje po svim svojim karakteristikama. Zadovoljstvo nam je, takođe, i što smo rekonstruisali i zaokružili menadžment tim koji sa jasnom vizijom vodi kompaniju, ostvarujući jedinstvo i harmoniju sa sindikatom i zaposlenima, te odbacujući sve pokušaje destabilizacije koje su oni koje nazvasmo mešetarima željeli da nametnu, kako unutar kolektiva tako i u dijelu crnogorske javnosti – rekla je Maraš.

Osim rasta prodaje u Crnoj Gori, kako je istakla, zabilježen je porast u regionu, i to u Srbiji, koja je ujedno najveći partner na ino-tržištu, zatim u Hrvatskoj, BiH, te na međunarodnim tržištima Kine, Amerike, Kanade, Poljske, a proizvodi „Plantaža” su bili prisutni i u Japanu, Mađarskoj i Danskoj, što je nadomjestilo zastoj u Rusiji i, kako je rekla Maraš, povećalo ukupnu prodaju.

„Plantaže” izvoze preko 80 odsto ukupne godišnje proizvodnje, i u dugom periodu održavaju status drugog izvoznog proizvoda crnogorske ekonomije, uz konstantno smanjenje troškova poslovanja. „Plantaže” su jedini poljoprivredni proizvod od kojeg država bilježi suficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom u iznosu od 12 do 16 miliona eura godišnje – istakla je ona.

Privatizacija složen proces

Iako se u javnosti nerijetko govori o privatizaciji kompanije „Plantaže”, Maraš je kazala da taj proces ima svoja pravila kao i da dosta koraka treba napraviti da se započne takav proces, a još veći da se on dovede do kraja. Ona je kazala da takvu odluku treba da donese država i da je neophodno da se pokrene cijeli jedan aparat da se takva odluka sprovede.

Treba osmotriti koji su sve zainteresovani ponuđači za takvu privatizaciju, a onda i koje su namjere takvih ponuđača-investitora. I danas postoje oprečni stavovi oko toga šta treba privatizovati, a posebno oko toga da li treba privatizovati privredne sisteme koji uspješno posluju i od kojih cijelo društvo ima značajne koristi. Da ne govorimo o procjeni rizika da ovako veliki sistem, koji obezbjeđuje solidan socijalni status za oko 700 porodica stalno zaposlenih radnika i oko 1.200 sezonaca, koji gazduje najvećim vinogradom u Evropi i od svog nastanka posluje isključivo pozitivno, dobije vlasnika sa eventualno rizičnim poslovnim idejama i strategijama – zaključuje Maraš.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *