Emisija obveznica od 300 miliona je refinansiranje ranije izdatih bondova

Dodajte komentar

Crna Gora je prošle sedmice realizovala emisiju obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u vrijednosti od 300 miliona eura, što ne predstavlja novo zaduživanje već refinansiranje dospijeća ranije izdatih bondova, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Kamatna stopa na emisiju je 5,75 odsto, a rok dospijeća je 2021. godina”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Kako su kazali iz resora, to ne predstavlja novo zaduživanje već refinansiranje dospijeća ranije izdatih bondova. Naime, emisijom obveznica obezbijeđena su sredstva i za otplatu obaveza po osnovu obveznica emitovanih 2011. godine, sa kuponom od 7,25 odsto, koje dospijevaju u aprilu, što predstavlja smanjenje kuponske stope od oko četvtine.

Crna Gora je realizovala emisiju obveznica u saradnji sa bankama aranžerima Citi bank, Deutsche Bank, Societe Generale i Erste bankom.

Pored interesovanja investitora za emisiju obveznica, navedeni iznos prihvaćen je iz razloga racionalnosti, kako u ovom trenutku ne bi došlo do povećanja duga, odnosno uvećanih troškova za otplatu kamata za nekih šest mjeseci”, objasnili su iz Ministarstva.

Na taj način se realizuju uštede i smanjuju troškovi države, ne samo po pitanju otplate kamata, već i troškova Centralne banke (CBCG) koja bi, kao fiskalni agent države, po osnovu deponovanih sredstava kod reputabilnih banaka, čuvala ta sredstva po negativnim kamatnim stopama.

Zbog tih razloga, u ovom trenutku, realizovana je obveznica, dok se razmatraju sve realne opcije za obezbjeđivanje preostalih sredstava za finansiranje budžeta, a koje su definisane Zakonom o budžetu za ovu godinu”, zaključili su iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *