Koliko ste zapravo sigurni na internetu? Ovaj video će vas podstaći na razmišljanje(video)

Dodajte komentar

Koliko puta smo pročitali na internetu kako su hakeri otuđili brojeve kreditnih kartica, korisnička imena i šifre, no zapravo to je samo dio puno dublje priče.

Internet, koliko je dobar, toliko je loš. Ne zato što tehnički ne valja, nego radi naivnosti i propusta ljudi, pod tim se misli loše i često prejednostavne šifre, radnje uprko raznim upozorenjima, na promjer ne klikati na sumnjive linkove, itd.Kevin Roose pridružio se hakerskoj konferenciji DefCon koja se održavala u Las Vegasu, gdje je na teži način naučio koliko je zapravo lako doći do tuđih podataka. Hakeri, ukoliko to žele, mogu o nama znati puno više nego što si mislimo, zapravo nam mogu ukrasti identitet, novac, pa čak i život. Iako nisu svi hakeri zlobnici, uvijek postoji mogućnost da naletite na nekoga ko se inati i želi da vam zakomplikuje život.

U ovom eksperimentu Roose je pozvao dva hakera koje nikad prije nije vidio, a koji su dvije nedjelčje hakovali njegov život, te mu pokazali što su hakeri u mogućnosti napraviti.

Stvar je prilično kompleksnija i opasnija nego što to većina ljudi misli. Čuli smo za priče o hakerskim napadima na Sony Pictures, JPMorgan Chase, Ashley Madison i mnoge druge, a u ovom video prilogu vidjećete da svako od nas može biti sniman, praćen i čak ostati bez novaca.

Nakon ovog videa ćete vjerovatno paziti što govorite, pišete, radite i klikate na internetu.

https://youtu.be/bjYhmX_OUQQ

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *