Banke u Srbiji položile stres-test

Dodajte komentar

Najveće banke u Srbiji sposobne su da odgovore na vanredne rizike jer imaju dovoljno kapitala iznad propisanog minimuma od 12 odsto koji nalažu bazelski standardi, pokazali su rezultati stres-testa koji je sprovela Narodna banka Srbije.Stres-test obavljen je nad 14 najvećih banka u Srbiji koje pokrivaju 88 odsto tržišta. Rezultati pokazuju da više ne bi trebalo da imamo neprijatnih izenenađenja kao prethodnih godina kada je ugašeno nekoliko velikih domaćih banaka.

Smanjenju kapitala doprinijeli su i loši krediti koji su proteklih godina toliko narasli da je skoro svaki četvrti kredit privredi gotovo nenaplativ.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić navodi da su banke spovodile reprogramiranje i refinansiranje, prodaju takvih plasmana a u nekim slučajevima i otpis. “Da li se neko opekao, bilo je teško dugoročno predvidjeti kada je nastupila kriza 2008. godine“, dodaje Dugalić.

Sposobnost banke da loše kredite finansira rezervama zove se adekvatnost kapitala, koja je u Srbiji u rasponu od 14 do 34 odsto. Pre vanrednog testa banke u Srbiji imale su kapitalnu adekvatnost od 20,22 odsto. Posle ispitivanja taj cenzus je nešto niži, oko 18,5 procenata.

Regionalni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Tomas Lubek ističe da ta finansijska institucija blisko sarađuje sa Vladom Srbije i ministarstvima pravde i ekonomije, kao i sa stečajnim upravnicima i sudijama kako bi se brže rješavalo pitanje dugova.

Lubek navodi da je IFC tržištu Srbije pozajmio 366 miliona dolara od čega je 40 odsto odvojeno za finansijski sektor, dodajući da se tim sredstvima garantuju dugovi i rješavaju problemi sa kreditima.

Jedan od načina upravljanja i smanjenja rizičnih kredita biće i obuka bankarskih službenika, ali i klijenata posebno preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. O tome je Udruženje banaka potpisalo ugovor sa IFC koja će prenijeti iskustva drugih zemalja kroz radionice.

Bizlife, RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *