Mogući kancerogeni pesticid glyphosat u 14 najprodavanijih piva u Njemačkoj

Četrnaest najprodavanijih piva u Njemačkoj sadrže mogući kancerogeni pesticid glyphosat, šokantni je rezultat ispitivanja čije rezultate je Minhenski Institut za životnu sredinu objavio u četvrtak. Moguće kancerogeni i u svijetu najčešće korišteni pesticid – glyphosat – pronađen je u svih 14 ispitivanih piva. U 2015. godini agencija Svjetske zdravstvene organizacije za rak IARC objavila je da je glyphosat vjerovatno kancerogen.

Rezultati su pokazali da je Hasseröder pivo pivare iz Saxony-Anhalta imalo najveći intenzitet pesticida – 29,74 mikrograma po litru piva.  Najniži nivo, s druge strane nađen je u bavarskom Augustiner pivu, koja je imalo relativno niskih 0,46 mikrograma pesticida u svakoj litri svog Amber piva.

Ali čak i ova količina je više od četiri puta veća od zakonskog limita za vodu za piće koja je postavljena na 0,1 mikrograma po litru, prenosi Spiegel.

Dolazeći u godini proslave 500. godišnjice čuvenog pivskog zakona, rezultati nisu mogli biti tempirani u gore vrijeme, i mogli bi ukaljati ugled njemačkog piva u svijetu, poznatog po kvalitetu i ukusu.

Udruženje njemačkih pivara reagovalo je na objavu studije minhenskog instituta tvrdeći da “nije vjerodostojna”, ali je priznalo da se nizak nivo ostataka glyphosata ljudski ne može spriječiti, jer se “herbicid sada nalazi gotovo svuda nakon decenije korištenja u poljoprivredi “.

Odrasli bi morali da popiju oko 1.000 litara piva na dan pa da to predstavlja nezdravu količinu glyphosata“, naveli su pivari u saopštenju.  “Prema sadašnjim naučnim dokazima, nivo glyphosata od 30 mikrograma po litru ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje“, dodali su.

Među zdravstvenim stručnjacima vodi se oštra debata o tome da li je glyphosat, kojeg proizvodi kontroverzni američki agrokemijskih gigant Monsanto, siguran za korištenje.  U 2015, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je glyphosat “potencijalno kancerogenim.”

Ali Agencija za sigurnost hrane u EU EFSA došla je do drugačijeg zaključka, konstatirajući da “vjerovatno glyphosat ne predstavlja rizik za rak kod ljudi”.

Dozvola Monsantu za prodaju pesticida ističe u ljeto, a Evropska komisija će morati već u martu još jednom razmotriti da li je proizvod siguran za upotrebu u EU.  Tim povodom predstavnici njemačke stranke Zelenih zatražili su u četvrtak da se ne odobri produženje registracije za pesticid.

“Evropska komisija želi da produži registraciju za još 15 godina“, naveli su Zeleni u saopštenju.

“Ova maksimalno trajanje novih registracija dijametralno je suprotno principu predostrožnosti”, rekao je portparol Zelenih Wolfgang Pirklhuber.

Piva u kojima je pronađen glyphosat:

Hasseröder Pils – 29,74 μg/l (ppb)
Jever Pils – 23,04 μg/l
Warsteiner Pils – 20,73 μg/l
Radeberger Pilsner – 12,01 μg/l
Veltins Pilsener – 5,78 μg/l
Oettinger Pils – 3,86 μg/l
König Pilsener – 3,35 μg/l
Krombacher Pils – 2,99 μg/l
Erdinger Weißbier – 2,92 μg/l
Paulaner Weißbier – 0,66 μg/l
Bitburger Pils – 0,55 μg/l
Beck’s Pils – 0,50 μg/l
Franziskaner Weißbier – 0,49 μg/l
Augustiner Helles – 0,46 μg/l

Indikator

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *