Inflacija u eurozoni manja od očekivane, 10. marta nove mjere ECB-a?

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni u januaru je bila slabiji od početno procijenjene, pokazali su podaci u četvrtak, gomilajući dodatni pritisak na Evropsku centralnu banku da pojača napore za jačanje ekonomije u Evropi.

Statistička agencija EU Eurostat saopštila je da je revidirana inflacija pala na 0,3 posto sa početnih prognoza od 0,4 posto na mjesečnom nivou, značajno manje od ECB-ove zvanične mete od blizu ili ispod 2,0 posto.

Revizija naniže pojačava uvjerenje da će ECB isporučiti više stimulansa na svom sastanku 10. marta“, rekao je Howard Archer, glavni evropski ekonomista u IHS Global Insightu.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi prošlog mjeseca rekao je da je banka “odlučna” da uradi sve što je u njenoj moći da inflaciju u eurozone podigne naviše.

Dugi niz poteza ECB-a u proteklih 18 mjeseci nije doveo uporno nisku inflaciju do nivoa koji se smatra pogodnim za zdrav ekonomski rast.  “Ali, mi se ne predajemo”, kazao je Draghi.

Draghi je razočarao tržišta u decembru ograničenim pokušajem da oživi ekonomiju eurozone dok se inflacija kreće blizu nule u 19 zemalja koje dijele euro.

Iako pad cijena može biti kratkoročna korist za potrošače, trajna deflacija je opasna za privredni rast, jer potrošači odlažu kupovine u nadi da će kasnije cijene biti niže, što zauzvrat traži od kompanija da se uzdrže od daljnjih ulaganja.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *