Dobit Deutsche Telekoma 3,3 milijarde eura

Dodajte komentar

Njemački telekomunikacioni div Deutsche Telekom objavio je u četvrtak da je u prošloj godini zabilježio dvocifren rast dobiti zahvaljujući snažnom rastu u američkoj podružnici mobilne telefonije i većem broju klijenata na matičnom njemačkom tržištu.

Neto dobit DT-a porasla je u prošloj godini za 11 posto, na 3,3 milijarde eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 13,3 posto, na 19,9 milijardi eura. Prihodi su poskočili 10,5 posto, na 69,2 milijarde eura.

Deutsche Telekom bio je u 2015. izuzetno uspješan na obje strane Atlantika“, istaknuo je izvršni direktor Tim Hoettges.

Poslovanje s mobilnom telefonijom u SAD-u T-Mobile US zabilježilo je u 2015. puno snažniji rast nego ostali mobilni operateri u SAD-u a paralelno su uspjeli i značajno poboljšati profitabilnost’, saopštila je kompanija u godišnjem poslovnom izvještaju.

T-Mobile US trenutno zauzima treću poziciju na američkom tržištu i na kraju prošle godine imali su 63,3 miliona klijenata, 8,3 miliona više nego na kraju 2014.

“Ukupni trend broja klijenata u SAD-u i dalje pokazuje nedvosmisleno pozitivan neto rezultat u odnosu na svakog pojedinog konkurenta T-Mobile US-a”, konstatiraju u njemačkoj kompaniji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *