Nešto se sprema: Buffett sve više ulaže u naftni sektor

Dodajte komentar

Ako je vjerovati onome što radi jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffett, za naftni sektor još ima nade. Naime, Buffettov Berkshire Hathaway povećava investicije u naftne kompanije Kinder Morgan i Phillips 66.Što se Kinder Morgana tiče, Buffett je kupio 26,53 miliona njegovih dionica koje vrijede gotovo 396 miliona dolara. Inače, njegove su dionice u posljednjih deset mjeseci potonule za skoro dvije trećine jer pad cijena nafte smanjuje profitabilnost. Taj pad je naveo kompaniju sa sjedištem u Houstonu da smanji kapitalnu potrošnju, i u decembru je smanjila dividendu po prvi put u istoriji.

KMI ima mnoge osobine koje Buffett traži u svojim investicijama, uključujući stabilnost, i prihodovanje po osnovu provizija za usluge koje generišu značajne količine novčanog toka. Kinder Morgan je inače energetska kompanija sa najvećom mrežom naftovoda i gasovoda u SAD-u, prenosi Croenergo.eu.

Berkshire je takođe povećao udio u rafineriji nafte Phillips 66. Ukupno je investirano 1,08 milijardi dolara ove godine, što čini udjel od 14,3 posto u ovoj kompaniji.

Što se tiče ostalih Buffettovih investicija, Wells Fargo i dalje zauzima najveći udio u Berkshireu – 26,08 milijardi, a slijedi Kraft Heinz sa 23.69 milijardi dolara.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *