Prepolovljen iznos prvih naknada za majke sa troje i više djece

Dodajte komentar

Januarska naknada za žene sa troje i više djece obračunata je od dana podnošenja zahtjeva, a puni iznos naknade za februar će biti uplaćen narednog mjeseca. Mnoge majke su tako primile po pola naknade, ali nadležni poručuju da je sve u skladu sa zakonom.Prva isplata doživotnih naknada za majke sa troje i više djece, po osnovu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji je usvojen krajem prošle godine, unijela je već nemire među pojedinim korisnicama. Ovo se posebno odnosi na žene koje su se odrekle penzije u korist naknade. Naime, juče tokom dana su bile ogromne gužve u podgoričkim poslovnicama Pošte, a veliki broj žena umjesto cijele, primio je polovinu ili trećinu od kompletnog iznosa naknade.

Sagovornice Dnevnih novina bile su zbunjene iznosom doživotne naknade koju su primile za januar.

Primila sam umjesto 336, 164 eura. Ne znam o čemu se radi. Mislila sam da ću primiti puni iznos“, kazala je Podgoričanka koja je željela da ostane anonimna.

Naime, ona se, kako je objasnila, posljednjeg dana decembra prošle godine odrekla penzije, ali je na rješenje Fonda PIO čekala više od 15 dana.

Ako mi već naknada važi od trenutka kad sam dobila rješenje, onda i penzija treba da se važi do tog trenutka, i da mi uplate dio penzije. Ovo zaista nema smisla ovako“, kazala je nezadovoljna sugrađanka.

Bilo je i onih koje su istina primile pola naknade, ali i pola penzije koje su se prethodno odrekle zbog doživotne naknade.

Na banku sam primila više od pola penzije, jer imam kredit kod njih, a poštar mi je donio naknadu u visini razlike do punog iznosa. Kako će biti sljedeći mjesec ne znam, jer sam zahtjev za naknadu predala krajem prošle godine. Vidjećemo uskoro“, kazala je njena sugrađanka.

Pravo na naknadu za majke sa dvoje i više djece, objasnila je Dnevnim novinama PR Ministarstva rada i socijalnog staranja Lela Vuković, teče od trenutka kada su žene podnijele zahtjev.

To smo do sada već nekoliko puta objašnjavali. Svaka žena zna kada ga je predala zahtjev i tada je obaviještena da će u zavisnosti od datuma primiti umanjenu naknadu. Sljedeća naknada biće u punom iznosu“, kazala je Vuković i dodala da su do sada obradili 9.000 zahtjeva, najviše, 7.350, naknada za majke i 1.352 zahtjeva za njegovatelje korisnika lične invalidnine.

Najviše zahtjeva čeka na obradu iz Zavoda za zapošljavanje, oko 11.000, jer za njih, kako je pojasnila, treba najviše vremena da se provjere u arhivama.

Sve je po zakonu, imaju pravo i na pola penzije

Stav struke je da je ovakav potez resornog ministarstva logičan i zakonit.

Takva praksa jeste u skladu sa zakonom, jer su majke sa troje i više djece pravo na naknadu stekle u momentu kada su podnijele zahtjev i naravno isplaćuje im se dio naknade od toga trenutka koliko ih sljeduje. Tako se radi i kada se čovjek zaposli ili stekne pravo na penziju i u svim drugim situacijama. Po meni to je logično i tu nema ništa sporno”, kazao je Dnevnim novinama advokat Miloš Vuksanović. Kako je dodao, majke imaju pravo i na dio penzije do momenta donošenja rješenja.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *