Hrvatski električni superautomobil od 800 hiljada eura ide u proizvodnju

Dodajte komentar

Kompanija Rimac, koja je još 2011. predstavila pretprodukcijski električni sportski automobil Concept One, na predstojeći ženevski auto-salon stiže sa verzijom spremnom za proizvodnju.

Proizvođač je objavio i fotografije serijskog modela, čiji dizajn se ne razlikuje mnogo od konceptne verzije, a u planu je proizvodnja svega osam primjeraka. Cena za sada nije objelodanjena, ali je prvi čovjek kompanije, Mate Rimac, ranije izjavljivao da će automobil u Evropi koštati oko 800.000 eura, bez uračunatog poreza.

Promjene na spoljašnjosti automobila u odnosu na prvobitnu verziju uglavnom su kozmetičke prirode i obuhvataju dizajn prednjih i zadnjih svjetlosnih grupa, veći difuzor na zadnjem braniku, klasične retrovizore sa ogledalima – umjesto kamera.

U kabini vidimo novu centralnu konzolu, na čijem gornjem dijelu dominira vertikalno orijentisani ekran multimedijalnog sistema.

Pogonski sistem suštinski je ostao nepromijenjen i sastoji se od četiri elektromotora, od kojih svaki pokreće po jedan od točkova. Ukupna kombinovana snaga dostiže 1.088 ks (800 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 1.600 Nm. Zahvaljujući konfiguraciji sa 4 elektromotora, Concept One ima pogon na sva 4 točka.

Rimac može da se pohvali i R-AWTV (All Wheel Torque Vectoring) sistemom koji se stara da se optimalni obrtni moment elektronski distribuira na svaki od točkova u zavisnosti od trenutnih potreba u toku vožnje.

R-AWTV ujedno funkcioniše i kao sistem kontrole prijanjanja točkova, stabilnosti automobila i kao električni ABS.

Sistem sadrži i opciju regenartivnog kočenja sva 4 točka, čime se vraća dio utrošene električne energije i ujedno štede karbon-keramičke kočnice.

Elektromotori se napajaju iz baterije kapaciteta 82 kWh, a automobil ukupne mase 1.850 kg u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za 2,6 s, dok do 200 na sat stiže za svega 6,2 s, a do 300 km/h za 14,2 s – prije nego što se brzinomer zaustavi na maksimalnih 355 km/h.

1

2

3

4

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *